NRKs tall-trøbbel om mottak av flyktninger

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har skrevet til samtlige kommuner og bedt dem redegjøre for hvor mange ekstra Syria-flyktninger de kan ta imot. Onsdag utløp svarfristen, og Dagsrevyen rapporterte at det foreløpig var langt igjen til totalmålet, ettersom kommunene foreløpig bare har sagt ja til 1.670 plasser:

200komm

200 kommuner har svart. 57 vil ta imot flere flyktninger, 2 vil ikke ta imot noen, 72 har bedt om utsatt frist.

Den tilhørende grafikken gjør det imidlertid ganske enkelt å oppdage at det er 69 av de 200 kommunene som har svart – altså hele 35% – som ikke er telt med i noen av kategoriene.

Forklaringen på dette viser seg å være at tallene var så rykende ferske at BLD hadde telt opp at de hadde mottatt 200 svar, men ikke hadde rukket å gå gjennom eller rubrisere samtlige. Og ettersom NRK allerede hadde laget en grafikk uten noen rubrikk for «ukjent innhold» – og måtte forholde seg til sin deadline – endte de opp med å presentere de tallene de hadde for hånden, uten å gi noen som helst indikasjon på at de baserte seg på en ufullstendig opptelling.

Gitt at det fortsatt var noen timer igjen av svarfristen (svarene fortsatte forøvrig å komme inn også utover i uken), er det litt vanskelig å se hvorfor NRK ikke kunne tatt utgangspunkt i det totaltallet som faktisk var blitt analysert (grafikken sier som alt ingenting om hvorvidt totalen representerer «mottatte svar» eller «behandlede svar») – og så heller eventuelt tilføyd muntlig at det også var kommet inn X antall svar som ikke var blitt gjennomgått ennå.

Eventuelt (som et minimum) kunne de ha tilføyd at «69 av svarene er ikke gjennomgått ennå», istedet for å gi direkte feilinformasjon ved å si uforbeholdent at kun 57 av 200 kommuner* var villige til å ta imot flere flyktninger – vel vitende om at det reelle tallet (både for antall kommuner og antall plasser) åpenbart ville være høyere når alle svarene var telt med.

*) Eller tilsvarende for de andre kategoriene, selvsagt.

Det er forøvrig verdt å nevne at departementets brev både ba kommunene om å øke sitt normalinntak av flyktninger (bl.a. for å ta høyde for økningen i kvoteflytninger som er vedtatt i revidert nasjonalbudsjett), og å melde om de var villige til å ta ytterligere flyktninger dersom det nå blir fattet et eget vedtak om ytterligere syrere (som altså trolig ikke vil handle om 10.000 ekstra syrere, men 10.000 totalt, inklusive f.eks. de 1.500 det allerede er vedtatt å ta imot i år).

Det er ikke tydelig hvor NRK har plassert de kommunene som sa ja til den første økningen men nei til den andre.

Verden av i forgårs

På lørdag hadde NRK en ny sak om Syria-flyktninger (denne gang om hvorvidt de skulle stå fritt til å flytte til Oslo). Artikkelen innledes med at:

Norske kommuner har foreløpig sagt ja til 1780 ekstra flyktninger for 2015 og 2016, etter at et stortingsflertall har sagt at de ønsker å ta i mot 10.000 syriske kvoteflyktninger til Norge.

Dette høyere tallet på 1780 plasser baserer seg på departementets pressemelding fra torsdag morgen, som igjen baserer seg på 205 svar. Hadde NRK fulgt «fullstendig oversikt per nå»-lenken nederst i samme pressemelding, ville de imidlertid kjapt ha oppdaget at totalen hadde blitt oppdatert igjen fredag kl. 12, og nå var oppe i 2.210 plasser (noe som også NTB meldte om på fredag, inklusive kommentarer fra politikere).

Etter henvendelse fra undertegnede var NRK kjapt ute med å korrigere sitt tall – men valgte å gjøre det vel hjelp av «publiser korrektur»-redigeringsfunksjonen, slik at det ikke er mulig å se på artikkelen at den har blitt korrigert/oppdatert. (Lagret originalversjon ligger altså her.)

Jeg har – nok en gang – vanskelig for å se at en korrigering av et tall som blir oppjustert med 25 %, skal være å regne som en «endring som ikke gjør noe med meningsinnholdet i artikkelen«, og som kan endres uten at artikkelen registreres som «oppdatert».

En kommentar om “NRKs tall-trøbbel om mottak av flyktninger

  1. Tilbaketråkk: Ingen muslimer registert i statistikk som ikke teller muslimer | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..