Grønngulrødt lys for regjeringen

NRK rapporterte på onsdag om regjeringens forsøk på å få i stand en returavtale med Eritrea. Når/hvis en avtale er på plass, ønsker justismyndighetene å sende ut eritreere som har fått midlertidig oppholdstillatelse i Norge, ved å nekte dem permanent opphold med begrunnelsen at forholdene i hjemlandet har bedret seg.

Etter å ha fortalt leserne at dette kan gjøres vha. paragraf 37 i utlendingsloven (som inntil nå har vært en ‘sovende paragraf’), og at regjeringen også har sendt ut et forslag på høring om å utvide botidskravet for permanent oppholdstillatelse fra 3 til 5 år, fortsetter artikkelen med undertittelen:

«Grønt lys» fra KrF og Venstre

Men hvis vi leser videre helt bunns i artikkelen for å finne ut hva KrF faktisk sier, så finner vi tvert imot at de «er svært kritisk[e]«:

–Vi skjønner ikke helt hvordan dette kan la seg gjøre med det regimet vi har med å gjøre i Eritrea. Det er et regime som er kjent for diktatur, ingen frie medier og som har skapt et så stort kaos. Så det skal mye til for at vi kan være med på dette. Det sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal.

(Venstres syn er ikke nevnt i artikkelen overhodet.)

Det er riktig at KrF og Venstre – som del av asylbarnavtalen – har gått med på den nevnte endringen fra 3 til 5 år, og at man skal «sikre midler slik at utlendingsmyndighetene kan gjennomføre ny vurdering av beskyttelsesbehovet/grunnlaget i saker der grunnlaget for opphold kan ha falt bort som følge av politiske, sosial eller humanitære forbedringer i hjemlandet jf. utlendingsloven §§ 37, 61 og 62«.

Men samtidig gjorde Abid Raja det tindrende klart at han og Venstre ikke forventet at dette skulle ha noen praktiske konsekvenser for innvandrere med midlertidig opphold:

At endringer i hjemlandet kan føre til hjemsendelse har vi allerede inne i Utlendingsloven, men regelen er aldri brukt og vil heller ikke bli brukt. Eneste endring som nå kommer er at det skal bevilges mer penger for å sjekke forholdene i hjemlandet. Det betyr mer penger til Justisdepartementet og mer byråkrati. Jeg gratulerer!

Når regjeringen dessuten (med forbehold om at jeg har misforstått forutsetningene) ikke er avhengig av noe aktivt samtykke fra samarbeidspartiene for å kunne gjennomføre slike returer av eritreere iht. eksisterende lovverk, så er det svært vanskelig å argumentere for annet enn at undertittelen ««Grønt lys» fra KrF og Venstre» (uten engang et spørsmåltegn) er direkte og objektivt feilaktig (i konteksten av en artikkel som kun omhandler regjeringens planer om retur av eritreere).

Så valgte da også NRK – etter henvendelse fra undertegnede torsdag formiddag – å endre undertittelen til «Stor flyktinggruppe«. Men pussig nok gjorde de dette uten at det er mulig for leseren å se at artikkelen har blitt korrigert – ikke engang «sist oppdatert»-klokkeslettet er blitt endret.

Riktignok har nrk.no en funksjon som gjør det mulig å rette små skrivefeil i artikkelen uten at «sist oppdatert»-tidspunktet endres – men denne funksjonen skal kun brukes «når endringene ikke gjør noe med meningsinnholdet i artikkelen«.

Jeg må si at jeg har litt vanskelig for å se hvordan det å fjerne en undertittel som sier det stikk motsatte av realiteten ikke «gjør noe med meningsinnholdet i artikkelen«….

En kommentar om “Grønngulrødt lys for regjeringen

  1. Tilbaketråkk: NRKs tall-trøbbel om mottak av flyktninger | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..