Om Doremus

Her kommer det en beskrivelse av mannen bak bloggen, så snart jeg får komponert den rette miksen av selvskryt, selvironi og anonymitet.

Siden det faktisk viser seg at en del av dere faktisk leser denne siden, (hvem skulle trodd dét?), så bør jeg vel få somlet meg til å utbrodere innholdet ørlite mer.
 Essensen er vel likevel at det ikke er så mye å tilføye: Undertegnede er, og planlegger å forbli, anonym. I det mylderet av temaer som herværende blogg forhåpentligvis kommer til ta for seg, er det forsvinnende få tilfeller hvor jeg vil ha mulighet til å trekke noen veksler på egen utdannelse eller personlig erfaring. Enten det gjelder statsvitenskap, journalistikk eller språklige filosoferinger, så er jeg – i likhet med vår alles Peer Gynt:

 

En blot og bar autodidakt.
Methodisk har jeg intet lært,
men jeg har tænkt og spekuleret,
og læst mig til en del af hvert.

 

Ambisjonen er å skrive tilstrekkelig poengtert, originalt og opplysende at det er av interesse for leserne å følge bloggen helt uavhengig av om den skrives av en norsk mann i sin nest beste alder (hvilket faktisk er tilfelle), av en pensjonert barneskolelærerinne i Oregon, eller av en gruppe på fem norskstudenter fra Kuala Lumpur. Og så lenge jeg klarer det – og bloggen uansett kommer til å være rimelig fri for personlige betrakninger om egen hverdag – så ser jeg ikke noe påtrengede behov for å skulle dele personlige data med leserne.
 .
[Tilføyelse februar 2015: Nå som jeg har begynt som fast mediekritisk spaltist hos både Journalisten.no og Manifest Tidsskrift (med prosjektstøtte fra Fritt Ord), og dessuten skriver fast som blogger i Dagbladet, er det kanskje på sin plass å utvide denne egenbeskrivelsen ørlite grann.

I all hovedsak står jeg ved det jeg har sagt tidligere: Ambisjonen er å skrive på en slik måte at leseren ikke opplever at det er nødvendig å vite noe mer om hvem forfatteren. Det er imidlertid noen ting som det er rimelig å klargjøre – eller snarere avklare at ikke er til stede:

– Jeg er ikke medlem av noe politisk parti eller noen annen politisk organisasjon.

– Jeg har ingen tilknytning overhodet til noen andre nyhetsmedier enn de tre to (Journalisten.no, Manifest Tidskrift, og Dagbladet) hvor jeg er fast mediekritisk spaltist. Jeg kommer selvsagt til å kritisere også disse mediene dersom de skriver noe uriktig eller kritikkverdig.

– Dersom det (tilfeldigvis og hypotetisk) skulle bli aktuelt å skrive om en sak der jeg har en eller annen personlig interesse, eller en personlig kobling til noen av aktørene i saken, så kommer jeg til å oppgi dette i tilknytning til artikkelen.

– For å unngå dobbeltroller (i tillegg til andre grunner), deltar jeg ikke i offentlig samfunnsdebatt under mitt fulle navn for tiden (i hvert fall ikke på temaer som har noen som helst befatning med de tingene jeg skriver om under pseudonym).

– På tross av alt dette, har jeg forståelse for at noen lesere vil være skeptiske til at det kan være skjulte bindinger som de ikke kjenner. Jeg tilstreber derfor i størst mulig å dokumentere og kildebelegge all den kritikken som jeg fremsetter, slik at leseren selv kan ettergå mine påpekninger og gjøre seg opp en selvstendig mening om hvorvidt mine vurderinger er rimelige eller ikke.

De som ønsker å lese enda mer om temaet, kan lese Journalisten.nos redegjørelse for min pseudonymitet, eller mitt eget lange essay om anonymitet og pseudonymitet på prinsipielt grunnlag.]

Forøvrig kan du følge meg på @DoremusSchafer på Twitter, eller kontakte meg via skjemaet nedenfor. (Og siden noen personer tydeligvis har behov for å få instrukser inn med teskje: Du trenger selvsagt ikke bruke ditt fulle navn dersom du ikke ønsker det.)

11 kommentarer om “Om Doremus

 1. Tilbaketråkk: Sykefraværende statistikkforståelse? | Langust og korsnebb

 2. Hei Hei!
  Endelig en journalist som gir riktig/detaljer med god kritisk sans, informasjon om verden der ute.

  TAKK! – sykepleier

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Sophie Elise-stuntet var en kommersiell kampanje - mamsi.no / Victoria Ibabao Edwards

 4. Tilbaketråkk: Medier24.com | Fra sin ansiktsløse og feige posisjon fyrer «trollet Doremus» løs mot enkeltpersoner

 5. Tilbaketråkk: Ytring vs enkeltindivid – anotherfenrir

 6. Tilbaketråkk: Anonymitet på nettet – Xander Cornelius

 7. Tilbaketråkk: Den vigtige anonymitet – Photonication

 8. Tilbaketråkk: «Hvorfor i huleste skal jeg ringe til en redaktør på grunn av en anonym henvendelse fra en anonym blogger?» – Medier24.com

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..