HRS presenterte 15 år gammel sak som dagsfersk

Artikkelen er også publisert hos Utrop.

Migranter truet med å drepe sine barn

meldte Hege Storhaug i en kort artikkel på Human Rights Service sine nettsider fredag kveld.

Artikkelen består i all hovedsak av direkte (uoversatte) sitater fra en Daily Mail-artikkel, der det fortelles om hvordan den italienske kystvakten avskar en båt med omlag tusen migranter (hovedsaklig irakiske kurdere) og hvordan flere av foreldrene ombord på båten (ifølge en ikke navngitt talsmann for kystvakten) truet med å slippe barna sine over bord inntil de fikk forsikringer om at de ville bli eskortert til land i Italia og ikke bortvist.

Storhaug skriver selv at «Ord mangler» i møte med en slik oppførsel, og nøyer seg med å tilføye noen få setninger i kjent retorisk stil («Invasjonen fortsetter«, «Kulturkollisjonen er total» etc.) En av de få faktaopplysninger som hun fremsetter for egen regning, er dette var noe som skjedde dagen i forveien: «1 000 ankom Italia i går.»

Grunnlaget for dette synes å være simpelthen at Daily Mail-artikkelen snakker om at dette skjedde «yesterday» – men denne artikkelen mangler enhver datering, slik at det ikke er mulig å se om saken faktisk er så dagsfersk som Storhaug legger til grunn.

Det er i seg selv betenkelig lemfeldig å bare anta at en nettartikkel er fra samme dag når den overhodet ikke er datert – og enda mer når teksten inneholder klare indikasjoner på at dette ikke kan være tilfelle. Daily Mail viser for eksempel til at «Last week government officials said 3,000 illegal immigrants had been intercepted in the first two months of this year and warned of a new influx in the spring» – utsagn som det er temmelig ulogisk at italienske myndigheter skulle kommet med i oktober/november. Når man dertil rapporterer om at «intelligence services had been monitoring the ship since March 12«, virker det ytterligere usannsynlig at denne overvåkningen skulle ha pågått helt til senhøsten.

Og ikke nok med det: Kilden til denne siste opplysningen er den italienske innenriksministeren «Claudia Scajola» – og selv om Daily Mail har stavet «Claudio» feil, krever det likevel bare et fem sekunders Google/Wikipedia-søk for å oppdage at Scajola sist var statsråd i 2010, og at han gikk av som innenriksminister allerede i juni 2002.

Artikkelen siterer også Catanias erkebiskop Luigi Bommarito – som i likhet med Scajola trådte tilbake fra denne posten sommeren 2002.

Og om man ikke har tid til å gjøre denne typen (uhyre lavterskel) detektivarbeid, kunne man nøyd seg med å Google DM-artikkelens overskrift «Refugees allowed into Italy after threat to drown babies» – og på andre søketreff funnet en (engelskspråklig) artikkel fra Liberations faktasjekk-avdeling, der de (i 2015) dokumenterte nettopp at dette er en artikkel fra tilbake i mars 2002, som med jevne mellomrom hentes opp igjen og utgis for å være noe som akkurat har skjedd nylig.

Om Storhaug og HRS finner at det er relevant å trekke fram hva én gruppe båtmigranter (angivelig) gjorde for 15 år siden, for å belyse dagens debatt, må de selvsagt ha lov til det – men da må man i redelighetens og etterrettelighetens navn fortelle leserne at dette er en gammel hendelse, og ikke tvert i mot påstå uttrykkelig at dette har skjedd i november 2017.

Og ironien blir virkelig skrikende når HRS-artikkelens illustrasjonsbilde (som forøvrig viser to mindre båter med båtmigranter, milevidt fra det 70 meter lange skipet som artikkelen faktisk omtaler) er blitt utstyrt med bildeteksten «A never ending story?«

En kommentar om “HRS presenterte 15 år gammel sak som dagsfersk

  1. Det er pussig hvor forskjellige folk er. Du ser på HRS som verre enn satan. De kan ikke gjøre noe riktig, fordi de er onde rasister så vi må kneble dem og få de til å holde kjeft. Og jeg ser på HRS som en avis. En helt vanlig avis. Før leste jeg VG, men så gikk VG over til å bli en propagandablekke for venstresiden. Så det går ikke å lese VG lenger, man kan ikke stole på ett ord av det de trykker. Kanskje HRS publiserte en 15 år gammel sak, men de er fortsatt mye bedre enn VG og Aftenhora som publiserer løgn.

    Når jeg møter folk som deg så tenker jeg «stakkars jævel». Jeg synes synd på deg. Fordi du er en hvit nordmann i Norge som kjemper for å gjøre Norge ulevelig for hvite nordmenn. Jeg klarer ikke å forestille meg hvor mye du hater deg selv, din kultur og din hud. Selv så elsker jeg min kultur og mitt land og huden min er helt ok. Det er ingenting feil med å være hvit. 🙂 Spesielt ikke i Norge, som har vært et hvitt land i tusen år.

    Hvis du hadde brukt like mye energi på landet ditt som du bruker på afrika og midtøsten og båtflyktninger og å hate alle som er uenige med deg, så kunne du faktisk ha hatt et ganske ålreit og problemfritt liv. Men alt dette er heldigvis ditt problem. Selv så har jeg er ganske ålreit og problemfritt liv. Og trives med det, i min verden finnes det ingen muslimer eller utlendinger eller mas om afrika. Og takk gud for det. Jeg fatter ikke hvordan dere orker å mase om dette tullet dag ut og dag inn, det er afrika og midtøsten for alle penga 24 timer i døgnet. Selv så fokuserer jeg kun på Norge. Og det fungerer utmerket.

    Liker

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..