Trolling før og nå

Er det flere enn meg som synes det har vært en utglidning i begrepene «troll» og «trolling», over de siste 10-15 årene? I sin kommentar denne uken om moderering av nettdebatter presenterer Andreas Wiese det som synes å være den gjengse definisjonen pr. i dag:

En variant [av troll] er kommentarene med grov sjikane eller direkte trusler mot navngitte personer. Slikt skal ikke på trykk, men i USA øker mengden med slike stadig. Så har du gruppen som gjerne deler verden i to, sånn for enkelhets skyld: Verden består av de som er enige med meg og idiotene. De er kanskje særlig slitsomme hvis de har de så travelt med å skrive at de ikke tar seg tid til å lese artikkelen de egentlig kommenterer.

Så har man den mer anarkistiske fløyen av samme gjeng: De som kanskje egentlig ikke mener mye i det hele tatt, men finner stor glede i å provosere og erte opp folk så mye de bare kan, helst med kverulering til topplokket ryker på motdebattantene. Det er kanskje moro for den enkelte utøver, men er ingen stor publikumssport: Det er sjelden like moro for tilskuerne.

Personlig mener jeg at hvis man går en 15 år tilbake, så var det (hovedsakelig) bare den siste av disse kategoriene som ble omtalt som trolling – folk som helt bevisst presenterte ekstreme standpunkter og/eller (helst eller) ugyldig argumentasjon som de ikke selv sto inne for, ene og alene med den hensikt å terge opp motdebattantene. Wikipedia-artikkelen om trolling bekrefter langt på vei dette, og påpeker også at ordet nok ikke opprinnelig stammer fra sånne troll som bor i skogen og sprekker i sola, men fra den engelske verbet «to troll», som betyr å dorge etter fisk ved å la en line med krok/agn henge etter en båt som beveger seg i sakte fart – altså at de som «troller» på nettet i overført betydning bevisst «legger ut agn» for å få andre debattanter «på kroken». Gitt hvem som befolket de tidlige nettdebattene, er det ikke overraskende at «troll» ville raskt bli assosiert med det mytologiske monsteret snarere enn fisketeknikken, og at dette også etterhvert kunne føre til en glidning i hvordan begrepet oppfattes og brukes.

I dagens norske debatt synes «troll» å være betegnelse for enhver debattant som man mener at ikke bidrar til en god og saklig debatt – inklusive de som faktisk kan ha både ektefølte og til og med gode poenger, men som fremfører dem på en lite konstruktiv måte. Sånn sett begynner «troll» å bli en sekkebetegnelse som for så vidt oppfyller en gyldig funksjon, men som også selv kan bidra til en mindre konstruktiv debatt dersom folk opplever at det settes som stempel på alle som oppfattes som «uromoment» i debatten. Når en typisk nettdebatt vil inneholde både bevisste provokatører, folk med virkelig ekstreme meninger som ligger utenfor det som bør være kurant i debatten, folk som sjikanerer motdebattanter, folk som presenterer gyldige standpunkter på en overdrevent bombastisk måte, og folk som i unødig grad henger seg opp i mindre detaljer og insisterer på å tvære på dem – så er det ikke sikkert det er så nyttig å sause alle disse «uromoment» sammen under den felles (og sterkt negativt ladede) merkelappen «troll».

En kommentar om “Trolling før og nå

  1. Tilbaketråkk: Anonymitet i den digitale tidsalder | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..