Aftenposten-artikkel kåret til dagens 9. mest lettvinte

Nordmann kåret til verdens niende smarteste person

proklamerer Aftenposten (som fjerde øverste sak på forsiden), med Fædrelandsvennen og lister24.no som kilder. Og da er det formodentlig en anerkjent organisasjon, et universitet, eller til nød en renommert avis som har stått for denne kåringen?

Glenn Alden fra Lyngdal har en IQ på 182, og er kåret til verdens niende smarteste person av et nettsted.

Åja. Men det er vel ihvertfall et troverdig og seriøst nettsted?

psiqhome

Ja…vel…OK. Men hvordan har dette nettstedet «kåret» verdens smarteste personer?

List yourself in the World Genius Directory after you have read the WGD Listing Guidelines.

Javel?

psiqlist

Så med andre ord: Det som Aftenposten kaller en «kåring» av verdens smarteste person, er altså et privatdrevet nettsted der alle som vil kan sende inn de IQ-testresultatene som de har oppnådd privat, sammen med signaturen til personen som har gjennomført testen (samt 10 australske dollar i gebyr) – og vips, så er du inne på listen over «verdens smarteste mennesker» – eller rettere sagt «De personene med høyest IQ-testscore som kjente til dette obskure nettstedet».

Og hvem er det egentlig som driver dette nettstedet (og som selv har laget testen som vår norske venn har brukt)? La oss se hva Wikipedia har å fortelle oss:

Dr. Jason Betts is a psychic and IQ test author from Tasmania, Australia. He is the founder and editor of the World Genius Directory, a voluntary directory of geniuses from around the world listed by IQ.[6]

En hva da, sa du?

jb-list

Ja…han hørtes jo troverdig ut, med alle sine priser som «årets klarsynte»….

For all del: Dette er ikke ment som noen kritikk eller mobbing av Glenn Alden, som sikkert er en smart fyr som fortjener sine 15 minutter i rampelyset. Men det hadde gått helt utmerket å lage en sak om «Norske Glenns super-IQ» uten å fremstille det som om han har nesten-vunnet en eller annen verdensomspennende kåring – og kanskje kunne man attpåtil spandert på seg både å kontrollere den konkrete testen som er brukt, og også å problematisere det generelle spørsmålet om hvorvidt en IQ-test kan gi et fullgodt og komplett bilde av hvor «smart» en person er.

[Oppdatering 16/10: Herværende blogginnlegg ble plukket opp av Journalisten.no, som har stilt noen betimelige spørsmål til de ansvarlige avisene. Undertegnede takker og bukker, men er ikke videre imponert over svarene – særlig ikke Listers redaktør Sveinung Jensen, som får seg til å «mene» at «det går tydelig frem at deltakerne i konkurransen selv har meldt seg på for å bli testet«, til tross for den eneste informasjonen i Listers artikkel om rammene for ‘kåringen’ er:

Glenn Alden (47) fra Lyngdal, som har en registrert IQ på 182, er kåret til verdens niende smarteste menneske, ifølge nettstedet «Insider Monkey».

«The World Genius Directory», en database skapt av Dr. Jason Bett, kommer hvert år fram til en liste med de smarteste menneskene i verden.

En [liste?] av elleve blir presentert på nettstedet «Insider Monkey», og på niendeplass finner vi altså Glenn Alden fra Lyngdal. Ifølge nettstedet er Alden med flere smartere enn Albert Einstein.

Hvis de faktisk mente (som han også sier til Journalisten) at dette var sammenlignbart med en missekonkurranse som Miss World/Miss Universe, hadde det vært såre enkelt å skrive «Glenn Alden kom på niendeplass i en konkurranse på nettstedet…» og ikke at han ble «kåret til verdens niende smarteste menneske«. (Og forøvrig: Miss World-vinneren omtales som ‘verdens vakreste’ fordi det tross alt er en omfattende konkurranse med stort nedslagsfelt. Det ville vært betydelig mer tvilsomt å bruke samme omtalen dersom det var et tilfeldig nettsted som oppfordret folk til å sende inn portrettbilde og videosnutt for å delta i en skjønnhetskonkurranse.

Det fremstår også som noe spesielt at Fædrelandsvennens mediesjef Knut Engen omtaler det som «litt søkt» at noen kunne funne på å tolke tittelen «Sørlending kåret til verdens niende smarteste person dit hen at denne personen var den niende klokeste i verden. Og som nevnt over – det hadde gått helt utmerket å lage en sak om «Norske Glenns super-IQ» uten å fremstille det som om han har nesten-vunnet en eller annen verdensomspennende kåring – men det er vel liten tvil om at tittelen de faktisk brukte ble vurdert som hakket mer klikk-vennlig enn mitt (litt) mer realitetsorienterte forslag.]

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..