Småskjev lansering

Allerede samme dag som Faktisk.no rullet ut sine første artikler, fikk de betydelig kritikk (godt formulert og sammenfattet av Medier24s Gard Michalsen) for at alle artiklene fokuserte snevert på faktasjekk av utsagn fra politikere (stort sett ting som partiledere og -nestledere hadde uttalt på vårens landsmøter), og at både faktasjekk av mediene, av andre samfunnsdebattanter, og av mer klassiske «fake news» som sirkulerer viralt på nettet, alle glimret med sitt fravær.

Redaktør Kristoffer Egeberg besvarte kritikken bl.a. med at de må gis tid til å vise frem noe mer løpende artikkelproduksjon, og ikke dømmes kun på grunnlag av det lille knippet med oppstartsartikler.

Selv synes jeg at det er på høy tid at slike faktasjekker av politikere blir et fast innslag i den norske medievirkeligheten (og ikke bare noe som skjer et par måneder i hver valgkamp, og ellers på svært sporadisk og usystematisk bais, slik det har vært frem til nå), og ville sånn sett vært godt fornøyd med et nettsted som fokuserte primært eller utelukkende på dette. Men samtidig er det klart at når man har skrudd opp forventningene ganske høyt på fornøyd, og varslet at man vil favne adskillig bedre enn dette, så er det en fordel om dette reflekteres i oppstarten også.

Egeberg trekker også frem at de i løpet av de siste månedene har vært nødt til å bygge opp et helt ny redaksjon og et nytt nettsted fra bunnen av, og dermed hatt hektiske dager og mye som har måttet gå på bekostning av den . Dette er det selvsagt lett å sympatisere med – samtidig som man også kan påpeke at så lenge de ikke hadde noen tidsfrist for oppstarten, så kunne det vært taktisk klokere å vente et par uker for å samle opp litt flere og mer vidtfavnende ferdige artikler.

Man kan selvsagt ønske seg at folk brukte litt mer tid på å konkludere om et nytt prosjekt, men når det nå engang er slik at førsteinntrykket ofte er utslagsgivende (og Faktisk.no selv vet hvor mange som dømte dem nord og ned før de hadde publisert noe som helst), så ville det være klokt å sørge for at åpningspresentasjonen er litt mer representativ for helheten i den planlagte virksomheten.