Overdrevne tall om psykiske syke drapsmenn gjentas

I januar laget NRK en stor artikkelserie om «Drap begått av alvorlig psykisk syke«, der de hadde telt seg frem til at 102 personer var drept av alvorlig psykisk syke i Norge over de siste 10 årene. NRKs fremstilling fikk skarp kritikk fra en rekke hold, blant annet fra akademikerne Bjørn Rishovd Rund og Anne-Kari Torgalsbøen som påpekte at NRK hadde blåst opp sine tall ved å lage sin egen definisjon av «alvorlig psykisk syke», som skiller seg fra ordinære faglige definisjoner bl.a. ved at NRK også inkluderer personer med f.eks. dyssosial personlighetsforstyrrelse. Dette gjør de til tross for at dette er en diagnose som

1) Kan stilles utelukkende på bakgrunn av at pasienten har utvist et vedvarende mønster med voldelig adferd og mangel på empati – selv om personen er fullt bevisst både konsekvensene av sine handlinger og har full mulighet til å velge annerledes.

2) Ikke under noen systemer eller omstendigheter kvalifiserer til strafferettslig utilregnelighet.

3) Ikke kvalifiserer til psykiatrisk tvangsbehandling, og også er vanskelig å behandle frivillig.

At NRK inkluderer disse personene i sine krigstyper om hvor mange drapsmenn som har vært ‘alvorlig psykiske syke’ kan – med bare en veldig begrenset grad at spissformulering – parafraserer som «Voldelige personer er overrepresentert på voldsstatistikken!»

NRK svarte med å insistere (på en totalt villedende og fordreiende måte) på at deres tall var ‘riktige’, og på at vi måtte tørre å ta debatten

Pressens oppgave er også å dekke det som er vanskelig. 102 mennesker er drept av personer som hadde en alvorlig psykisk lidelse. I tillegg er rus og voldshistorikk tydelige risikofaktorer. Når vi snakker om samfunnets alvorligste forbrytelse må vi kunne diskutere slike vesentlige funn, selv om diskusjonen kan være både vanskelig og ubehagelig.

I helgen hadde Lørdagsrevyen en lengre reportasje om den forestående innstillingen om regler for utilregnelighet og for hvordan samfunnet skal behandle psykisk syke forbrytere, der budskapet som fremføres (fra en pårørende til et drapsoffer) er at utilregnelige drapsmenn må holdes lengre i fengsel eller institusjon. I NRKs nettsak basert på reportasjen dukker igjen tallet på «102 ofre for psykisk syke drapsmenn» opp igjen:

Bjerkreims søster er et av 102 ofre som ble drept i Norge fra 2003 til 2013 av psykisk syke drapsmenn. Det viser en gjennomgang NRK har gjort av rettsavgjørelser i 228 drap i perioden 2003 til 2013.

Dette tallet, som de tidligere har fått skarp faglig kritikk for å bruke, trekker altså NRK frem på nytt til tross for at denne nyeste saken handler spesifikt om hvordan utilregnelige drapsmenn skal håndteres av rettsvesenet (eller evt. hvor grensen for utilregnelighet skal gå). Litt lenger nede i artikkelen presiseres det riktignok at bare halvparten av disse drapsmennene/kvinnene ble dømt til tvungent psykisk helsevern – men det klargjøres ikke på noen måte at de resterende 50+ drapsmennene ikke har noenting med den aktuelle diskusjonen å gjøre. Dette er drapsmenn som ikke bare blitt ansett som tilregnelige og gitt ordinære fengselsstraffer, men der det også (for de fleste av dem) ikke vært noen diskusjon om at de skal anses som utilregnelige. Selv om man skulle akseptere NRKs (høyst diskutable) premiss at slike personer med systematisk og psykopatologisk voldelig adferd hører med i en diskusjon om drap i Norge generelt, så har de ihvertfall ingenting å gjøre i en diskusjon om en gruppe personer (utilregnelige voldsforbrytere) som de definitivt og kategorisk ikke tilhører.

 

Tilbake til samleside for korreksjoner til medias dekning om rettspsykiatri

En kommentar om “Overdrevne tall om psykiske syke drapsmenn gjentas

  1. Tilbaketråkk: Samleside (oppdateres): Feilaktig og misvisende informasjon om rettspsykiatri | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..