Høydepunkter fra arkivet (300-400)

Da har bloggen rundet nye 100 innlegg, og det er på tide med en ny oppsummeringsrunde med de (forhåpentligvis) mest lesverdige artiklene. (Tidligere høydepunkter finner du her, her og her.)

Nå som det store flertallet av innleggene mine også publiseres andre steder, er det ikke lite lett å holde oversikt over hvilke som har blitt meget lest. En som i hvert fall kommer svært høyt opp er Journalisten-artikkelen (skrevet i samarbeid med redaktør Helge Øgrim) om NRKs uvettige bruk av private Snapchat-nakenbilder til å illustrere sitt oppslag om Snapchat-uvett.

Artiklene som utløste mest oppstyr og diskusjon var utvilsomt min kritikk av omtalen av VGs «Årets Navn»-avstemning – hovedsaklig fordi Nettavisens Gunnar Stavrum hoppet bukk over substansen i krtikken og istedet valgte å kjøre i gang enda en runde med kritikk av min pseudonymitet. Hele debatten (pluss noen urelaterte artikler om ugyldig bruk av nettavstemninger) finner du samlet her.

Ellers har det nok en gang blitt mange saker om feil bruk av statistikk – og noen forsøk på å bruke enkeltsaker til å illustrere generelle problemer, som i artikkelen om Tallenes alenegang.

Én mini-føljetong de siste månedene har vært uriktig statistikk om innvandring i Aftenposten – enten det handler om deres nyhetsartikkel som kraftig overdrev de økonomiske ytelsene til flyktninger og asylsøkere, Norsk Folkehjelps kronikk der deres egen rapport om innvandreres valgdeltagelse ble totalt forvrengt, eller denne kronikken fra en NTNU-professor om den angivelig overdrevne «flyktningkrisen», som var så full av villedende statistikk (og fikk så mye kritikk fra ulike hold) at den måtte korrigeres opptil flere ganger.

I opptakten til valget skrev jeg en håndfull mer politisk orienterte artikler: Politikk uten nedsider om generell politisk debatt og argumentasjon, Når valgdeltagelsen helliger middelet om det tvers gjennom håpløse forslaget om «stemmeattest» til unge velgere, og Kumulerings-oppklaring i et forsøk på å forklare reglene for personstemmer.

Andre artikler å nevne er Je suis, tu es, nous sommes Charlie, den engelskspråklige Conceding the Trump battle to win the war?, og denne omskrivningen av Asbjørnsen og Moes «God dag mann – Økseskaft» til dagens kommunikasjonvirkelighet.

God lesning.