Høydepunkter fra arkivet (100-200)

Nå som bloggen er i ferd med å passere 200 innlegg, er det vel på tide å oppdatere listen over de mest lesverdige artiklene for nye lesere. Her kommer derfor et utvalg av det beste fra de siste hundre artiklene – høydepunkter fra de første hundre artiklene finner du her.

Uten reservasjonsretts-saken som klikkvinner var ikke lesertallene på langt nær så skyhøye som sist vår – mest leste innlegg (drøyt 1.500 visninger) var «FpU-utregninger er ikke som andre utregninger«, om hvordan lederen for Fremskrittspartiets Ungdom tok i bruk noen mildt sagt kreative regnemetoder for å underbygge behovet for kutt i trygdeordninger.

Faktasjekk og annen mediekritikk har vært et hovedtema over de siste 9 månedene – på de neste plassene på «mest lest»-listen følger «NRK med falsk forklaring av voldtektssaker» (om hvordan reportasjene om falske voldtektsanmeldelser utrolig nok presterte nok presterte å fordreie én sak på en slik måte at både aktoratet og den dømte kvinnen ble stilt i et ufortjent dårlig lys), og «Aftenposten-artikkel kåret til dagens 9. mest lettvinte» (om hvordan diverse aviser proklamerte at en sørlending var kåret til «verdens niende smarteste person«, når realiteten var at han bare kom på 9. plass i en høyst begrenset kåring. En langt mindre alvorlig sak, selvsagt, men interessant nok til at Journalisten.no plukket opp saken og laget et selvstendig oppslag med utgangspunkt i mitt blogginnlegg.)

Også et par andre saker fra bloggen oppnådde litt større spredning i året som gikk: Innlegget «Kalenderfrykt» (et hjertesukk over NRKs unødig sensasjonalistiske spekulering i mulgheten for terror i Norge på en bestemt islamsk merkedag) fant veien til Dagbladets debattsider, satiren «SDykefraværsdebatt: Høyrepopulistisk sykefravær og “trippelkommunikasjons-hypotesen”» ble republisert på Radikal Portal, og bloggens lengste enkeltinnlegg, om «Anonymitet i den digitale tidsalder«, slapp (i lett forkortet versjon) gjennom Aftenpostens nåløye for anonyme/pseudonyme debattinnlegg.

Selv nevnte kronikk/essay er den lengste enkeltteksten jeg har skrevet, så er det et annet tema som har fått mest plass totalt: Den Fritt Ord-støttede «Status Ytringsfrihet»-rapporten om ytringsfrihetens kår i Norge. Det startet forsiktig med det relativt kortfattete innlegget «Men hva var egentlig spørsmålet om ytringsfrihet?«, der jeg påpekte at flere av de mest dystopiske konklusjonene som ble trukket i forbindelse med rapporten, i realiteten bygget på spørsmål som enten var svært upresise eller som ble omfortolket på en direkte feilaktig måte. Men når de ansvarlige fortsatt sto på at deres tolkning var gyldig og begrunnet, så fant jeg det nødvendig å gå adskillig grundigere til verks – og når så sluttrapporten kom i november, så viste det seg å være en hel del å sette fingeren på der også.

En annen blogg-føljetong over det siste året har handlet om Israel og Midtøsten. Mange har satt seg fore å «tilbakevise myter» og «etablere korrekte fakta» i debatten, men dessverre har en hel del av disse skribentene endt opp med å videreføre eller skape egne myter, enten de heter Morten Strøksnes, Bjørn Tarek Restan, eller Mohammed Usman Rana.

Også Rieber-Mohn utvalgets utredning om nye tilregnelighetsregler ga opphav til en hel del korreksjoner av medias dekning, pent samlet her.

Men oppi all faktasjekkingen har det selvsagt også blitt plass til en del mer subjektive kommentarer, enten det handler om hva Jonas Gahr Støre med fordel kunne sagt om ytringsfrihet, kritiske betraktninger omkring bruken av begrepene «offerrolle» eller «tilgivelse», eller et reductio ad satirum over motviljen mot å se utenlandske flagg på 17. mai.

God lesning!

2 kommentarer om “Høydepunkter fra arkivet (100-200)

  1. Jeg er eldre ufør fattig.prøvd mange veier for å få hjelp.svar hver gang…desverre ,ikke budsjett for deg som norsk.det gjelder nav,husbank,bostøtte,startlån,kommunal bolig,,osv osv..når jeg dør,får jeg da betalt begravelsen etter meg?eller et det forskjell da og?vil ikke etterlate meg en regning,som jeg ikke får betalt,fra helvete,hvor jeg sannsynligvis havner.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Spørsmål til leserne | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..