Regjeringskabalspådommer

Nå som regjeringsplattformen er ferdig, er det på tide å skynde seg å komme med noen spådommer om statsrådskabalen før alt blir lekket. (For ordens skyld: Jeg har ikke rukket å lese mer enn overskriftene om innholdet i plattformen, så jeg bygger ikke noe på den i mine spekulasjoner. Det er uansett ikke så lett å dedusere statsrådsposter ut fra den – hvis f.eks. Venstre får mye gjennomslag på samferdselspolitikk, kan det bety at de planlegger å ta den posten for å virkelig fronte sin politikk på dette området – eller tvert imot at de har akseptert at Frp får beholde den posten fordi det er blitt lagt såpass mange føringer på politikken som skal føres.)

Utenriksdepartementet: Eriksen Søreide fortsetter selvsagt, med ingen andre kandidater som er i nærheten av å være aktuelle engang.

Det naturlige vil være at Berger Røsland er såpass ny i jobben som EU-minister at hun også fortsetter, men hun kan bli salderingspost når Høyre må gi fra seg et par plasser – eller hvis man gjeninnfører en bistands-/utviklingsminister.

Finansdepartementet: Frp beholder åpenbart posten, og det mest sannsynlige er også at Siv Jensen fortsetter (SSB-striden ser ut til å ha blåst over tilstrekkelig til at den ikke er noen stor faktor), men et mulig alternativ kunne være at hun flytter til Kommunaldepartmentet og Solvik-Olsen overtar finans.

Olje- og energidepartementet: Min aller sikreste spådom er at Terje Søviknes ryker fra denne posten (og mest sannsynlig helt ut av regjeringen). I tillegg til den konkrete prosessen som har vært de siste månedene omkring OEDs tvilsomme tallbruk (og det fornyede presset mot hans historikk i forbindelse med #MeToo), har han også generelt vært en rød klut for Venstre med sin stil og sine utspill – så hvis de må svelge Listhaug, vil de trolig i hvert fall forlange å slippe Søviknes. Jeg kan imidertlid godt se for meg at Frp beholder departementet – men da med en stødig hånd som Solvik-Olsen eller Jon Georg Dale som kan styre skuta og føre mest mulig Frp-politikk uten å skape unødige bølger offentlig.

Justisdepartementet: Listhaug blir selvsagt værende i JD, det er fullstendig utenkelig at Frp skulle kunne akseptere at hun presses ut av regjeringen eller stues bort i et mindre relevant departement. Den eneste mulige endrigen jeg kan se, er at hun rykker opp til justisminister, og at en annen og litt mer spiselig Frp-er (f.eks. Solveig Horne) overtar innvandring/integrering-porteføljen (eventuelt at man går tilbake til den gamle ordningen med innvandring under justisministeren og integrering annensteds).

Per-Willy Amundsen er et annet navn som nok står høyt oppe på Venstres «Hvem skal ut?»-liste, men jeg ser ikke bort fra at han også blir sittende. Hvis han går og Listhaug forblir, er det ingen veldig åpenbare Frp-kandidater til å overta (særlig med det justispolitisk-talsmann-vakuumet som nettopp har oppstått), så den kan gå til Sanner, Høie, eller Hårek Elvenes.

Kunnskapsdepartementet: Jeg føler meg temmelig trygg på at Røe Isaksen forlater dette departementet – enten for å ta den pausen fra politikken som han innvarslet ved å ikke ta gjenvalg til dette Stortinget, eller ved å ‘stige i gradene’ til et annet departement (antagelig arbeids, eller kanskje næring). Det fins egentlig bare to mulige erstattere: Enten Henrik Ashein som vikarierte på posten i høst, eller Trine Skei Grande.

Landbruksdepartementet: Jon Georg Dale er jeg også trygg på at kommer til å rykke opp til et tyngre departement – olje og energi er en het kandidat, eventuelt næring, arbeid, eller kommunal). Erstatter har jeg ingen klar idé om, men dette kan være en mulig post å gi til distrikts-Venstre (der motstanden mot regjeringssamarbeid jevnt over virker å være sterkere enn i urban-Venstre).

Helsedepartementet: Det mest nærliggende er at Bent Høie fortsetter, især siden han er en av de politikerne som er så tett assosiert med ett bestemt fagområde at det er vanskelig å se ham for seg på andre poster. Argumentet for en flytting måtte være å motvirke nettopp dette, og bredde ut hans erfaring for å etablere ham som en mulig fremtidig partileder-arvtaker til Solberg. I så fall vil den åpenbare erstatter-kandidaten være Frps Kari Kjønaas Kjos.

Samferdselsdepartementet: Som Høie er Solvik-Olsen så tett koblet til denne posten at det naturlig hvis han fortsetter, men han er i større grad også aktuell som finans-, kommunal- eller oljeminister. I så fall går departementet trolig til Venstre, og da sannsynligvis Ola Elvestuen (med mindre dette er den tyngste posten tilgjengelig for Skei Grande).

Kommunaldepartementet: Om Jan Tore Sanner fortsetter avhenger trolig litt av status på kommune/regionreformen (dels den faktiske statusen som jeg ikke er godt nok oppdatert på, dels hans regjeringens egen vurdering av situasjonen) – om han vil bli værende på plass for å lose den i havn, eller om den anses for å være i praksis fullført så han kan gå videre til andre oppgaver. Både kommuneøkonomi og avbyråkratisering kan være attraktive områder for Frp å overta, med Jensen, Solvik-Olsen, Dale og Sandberg alle plausible kandidater.

Kulturdepartementet: Her har Trine Skei Grandes navn blitt ofte nevnt (også av folk som formodentlig har bedre greie på dette enn meg). Selv er jeg litt skeptisk til om dette er en tung og viktig nok post til å gi en partileder – med mindre man gjør en eller annen porteføljemessig omrokering, f.eks. ved å også gi ansvar for integrering. Men det virker svært sannsynlig at Helleland forsvinner ut, og Sveinung Rotevatn (som også har en viss motkultur-Venstre kred å trekke veksler på) kan være et aktuelt alternativ på en post som ofte fungerer som et første trappetrinn på veien mot tyngre poster.

2 kommentarer om “Regjeringskabalspådommer

 1. Hei.
  Godt nytt år!
  Jeg får ikke åpnet dette innlegget. Kommer bare opp «Nothing found».

  Flott at du fikk støtte til å fortsette din viktige mediekritiske virksomhet. Lykke til i det nye året!

  Vh
  Stein Bay Styrvold

  Sendt fra min iPhone

  Liker

  • Heisann, takk for det. 🙂 Innlegget ble publisert før det var ferdig ved et ujell og deretter av-publisert, så nå skulle det være tilgjengelig.

   Liker

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..