Ymse om nakenbildeundersøkelse

Undersøkelse: Ungdom ned i 13-års alderen sender nakenbilder

meldte NRK.no på sin nettforside fredag morgen. Artikkelen viser til «En undersøkelse gjort av Barn og medier [som] viser at 15 prosent av jenter i alderen 13–16 år har sendt nakenbilder«.

For det første er kildehenvisningen litt upresis – det er (etter alt å dømme, inklusive de konkrete tallene NRK bruker) snakk om «Barn og medier-undersøkelsen«, som er gjennomført av Sentio for Medietilsynet. Dette er en undersøkelse som Medietilsynet gjennomfører annethvert år, og den seneste versjonen (som NRK viser til) ble gjennomført i oktober/november 2015 og publisert i mai 2016.

Det er selvsagt ikke noe galt med at NRK baserer seg på en rapport som ikke er rykende dagsfersk (jeg har jo nettopp kritisert mediene for å være overdrevent raske med å dekke rapporter som knapt nok har kommet ut, eller som overhodet ikke er tilgjengelige ennå) – men når man slår opp som overskrift at «Undersøkelse viser at ____», bør man kanskje i hvert fall nevne at den er halvannet år gammel.

Dernest ser vi at selv om overskrift/ingress fremhever at «ungdommer helt ned i 13-årsalderen sender nakenbilder av seg selv til andre«, så belegges dette ikke med noen konkrete tall i selve artikkelen – der oppgis det kun at «15 prosent av jenter i alderen 13–16 år har sendt nakenbilder«.

Dette tallet i seg selv – for et helt aldersspenn – forteller oss selvsagt ingenting om hvorvidt fenomenet gjelder også for personer i nedre ende av aldersspennet. Hadde man slått sammen alle barna i undersøkelsen til én gruppe, ville det ha vært ca. 7 prosent av «jenter i alderen 9–16 år» som hadde sendt slike bilder – selv om ikke én eneste 9- eller 10-åring hadde gjort dette.

Rapporten har imidlertid brutt disse svarene ned på det enkelte årskull – og resultatene viser at det er bortimot ingen 13-åringer som oppgir å ha gjort dette (1 prosent av jentene og 0 prosent av guttene).

Det var ca. 290 13-åringer som deltok i undersøkelsen, så hvis vi antar at disse var fordelt jevnt på kjønn (slik utvalget som helhet var), så er det altså snakk om under 150 13-årige jenter som har svart – og dermed 1 eller 2 av disse som har svart at de har sendt nakenbilder.

Strengt formelt er det dermed dekning for NRKs overskrift om at dette gjelder «ungdom helt ned i 13-årsalderen» – men det er vel i hvert fall temmelig diskutabelt om et funn som kun består av én av eller to personer fortjener å løftes opp som overskrift på hos landets allmennkringkaster, uten at det engang opplyses om hvor forsvinnende små tall det er snakk om.

Det eneste forekomsttallet som oppgis i artikkelen er som sagt at «15 prosent av jenter i alderen 13–16 år har sendt nakenbilder» – men som vi ser av figuren over, er dette aldeles ikke korrekt, selv ikke for gruppen av 13-16-åringer som helhet.

Her har tilsynelatende NRK gjort en glipp når de skal lese av rapporten – den skriver nemlig helt spesifikt (min uth.) at «15 prosent av jentene i alderen 15-16 år har sendt nakenbilder av seg selv«, og viser dermed kun til de to eldste alderskullene. Tallet for hele gruppen av 13 til 16-åringer oppgis i samme avsnitt, og er på ni prosent. Tallet for kun jenter over hele aldersspennet over oppgis ikke spesifikt, men ser ut til å være på ca. 10-11 prosent – et godt stykke under tallet NRK bruker.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..