Apropos statsstøtte

Bare et bittelite apropos til den løpende debatten om statstøtte eller ikke til Human Rights Service:

På onsdagens Dagsnytt atten forsvarte Frps Jon Helgheim statsstøtten til HRS, og uttalte (formodentlig i egenskap av innvandringspolitisk talsmann, og ikke bare på privat/personlig basis) at:

Det finnes en lang rekke organisasjoner som gjør og sier ting som jeg tar avstand fra, som jeg ikke liker, jeg mener de tar feil. Jeg går ikke ut og sier at vi skal nekte dem statsstøtte av den grunn.

Men noen av oss husker kanskje episoden tilbake i november 2012 da Frp ble svært provosert over det de mente var uriktige og udokumenterte beskyldinger (i en fotnote i en rapport fra Antirasistisk Senter) om at apartheid-regimet i Sør-Afrika hadde gitt partistøtte til Anders Langes Parti.

Frps daværende innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen mente at ARS hadde diskvalifisert seg fra statsstøtte ved å fremsette slike påstander (alle uthevninger i sitatene er mine):

-De skal jobbe mot rasisme, men når de trykker ut av seg sånne påstander, har de ingenting i debatten å gjøre. De fortjener ikke statsstøtte.

Og da ARS tok opp konflikten igjen i januar neste år (og fastholdt at de hadde gyldig grunnlag for å referere denne påstanden fra en tidligere sørafrikansk statssekretær), gjorde Ørsal Johansen det klart at han også sto på sitt (Dagsavisen 21.1.13):

– Jeg er ikke tilhenger av å gi sånne organisasjoner støtte. De får drive med det de skal gjøre og la være å komme med usannheter om politiske partier og andre for den saks skyld, sier Ørsal Johansen til Dagsavisen.

– De har ennå ikke beklaget noe som helst, snarere tvert imot

– Så med mindre de beklager disse beskrivelsene av ditt parti, vil de miste statsstøtten til høsten hvis dere kommer til makten?

– De bør beklage. Det er ikke sånn en organisasjon skal opptre. Hvis det er dette de bruker energien sin på, fortjener de ikke statsstøtte, rett og slett, sier Ørsal Johansen.

– Er det slik at politiske partier skal kunne straffe organisasjoner som omtaler dem på en måte de ikke liker?

– Nei, dette handler ikke om å like eller ikke like. Dette handler om å forholde seg til fakta. Antirasistisk Senter har tidligere omtalt Frp lite flatterende, det får de gjøre, det er deres mening. Men de må holde seg til fakta. Å komme med slike påstander er langt utenfor hva de skal gjøre, sier Ørsal Johansen.

Og også Ørsal Johansens forgjenger som innvandringspolitisk talsmann (og landets nåværende justisminister) Per-Willy Amundsen, uttalte at han var:

helt enig med sin partifelle om å kutte støtten til Antirasistisk Senter.

Jeg oppfatter at de er blitt mer radikale enn tidligere. De prøver å gi inntrykk av å være en partiuavhengig og frittstående organisasjon som fremmer integrering. Men det er de ikke. I stedet for å forsøke å få statsstøtte til venstreradikale synspunkter, bør de opptre ærlig og melde seg inn i SV eller Rødt, sier Amundsen til Dagsavisen.

Og neste dag kom Frps da- og nåværende nestleder Per Sandberg på banen og forsøkte å stille opp noen generelle prinsipper for partiets goldning til denne typen spørsmål:

– Vi må ha en gjennomgang av hva de enkelte organisasjonene leverer, hvilken agenda de har og finne ut av om de opptrer nøytralt. Når det gjelder denne siste saken, er det helt tydelig at man ikke opptrer nøytralt.

– Mange organisasjoner rekrutterer fra venstresiden. Det er for så vidt greit, men det stiller store krav til å opptre korrekt og faktabasert i offentligheten. Her har man ikke noe å gå på når man mottar offentlig støtte.

– Når Morten Ørsal Johansen reagerer på denne måten er det fordi han ser at en organisasjon opptrer subjektivt og har en misjon om å gå til angrep på et politisk parti. Og det skal disse organisasjonene være veldig forsiktige med.

(…)

– Hvilke følger vil det få for organisa- sjoner som ikke oppfyller nøytralitetsprinsippet?

– At man enten reduserer eller fjerner bevilgningen.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..