Twitter-svar til Aksel Sterri om uførereform og jobbplikt

Forlengelse av denne tråden (der jeg først misforsto/tenkte feil om Sterris resonnement, men deretter hadde sterke innvendinger ut fra en korrekt forståelse):

Men uansett om man klarer å bestemme restarbeidsevnen på helt objektive og sikre måter (som i så fall eliminerer hele «hva som lønner seg for den enkelte»-argumentasjonen som hele denne diskusjonen begynte med), så er hovedproblemet her at man forutsetter «jobb fulltid, produsér mindre» som universalløsning for (bortimot) alle arbeidstagere.

Jeg syns utspillet fra Røed/Markussen absolutt har relevans: Det vil flere situasjoner hvor det vil være en helt ypperlig løsning til slle parters beste å gå på jobb som normalt men forholde seg til lavere produksjonkrav, og andre situasjoner der dette vil fungere helt kurant.

Det er derfor fornuftig å vri uførevurderinger fra arbeidstidsevne til produksjonevne, slik at NAV sier «Per Olsen kan produsere 7,5 timeverk pr. uke med sin restarbeidsevne» – og så får han like mye i trygd og i lønn enten han jobber halvannen time hver dag, hele onsdag og henter seg inn igjen resten av uken, mandag og torsdag i 50% tempo, eller normal arbeidsuke i 20% tempo. (Dette synes forøvrig å være Knut Røeds tilnærming i dag, selv om den opprinnelige artikkelen følger din linje.)

Men det blir fullstendig absurd og illusorisk å forutsette at alle uføre (bortsett fra snevre, enkeltvise unntak) skal følge fulltidsmodellen. Det er åpenbart utallige sykdomsbilder (og utallige yrker/arbeidsoppgaver) der man ikke kan kompensere for delvis uførhet ved å ‘springe saktere’.

Det fremstår fullstendig klin-hakke-og-spike bakvendt å ta (fortjenstfullt) til orde for å bryte med den automatiske forventningen om at X% arbeidsevne => utføre ordinært arbeid i X% av normal arbeidstid; for så å innføre et enda mer firkantet og forkjært prinsipp om at (bortimot) alle med nedsatt arbeidsevne må befinne seg på arbeidsplassen i 37,5 timer pr. uke. Dette vil i hvert fall presse et antall potensielle bidragsytere fullstendig ut av arbeidslivet.

3 kommentarer om “Twitter-svar til Aksel Sterri om uførereform og jobbplikt

  1. En grunn til at vi måler verdi i penger og arbeid i timer, er at det er målbare størrelser. De kan telles på samme måte i, nesten, alle situasjoner. Produksjon derimot, er vanskelig, om ikke umulig, å måle i de aller fleste moderne yrker.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Mangelfullt og misvisende om Arbeiderpartiets AAP-forslag | Langust og korsnebb

  3. Helt enig. Jeg (og sannsynligvis andre med samme diagnose som meg) blir sliten av å være sammen andre mennesker. Jeg trenger tid alene for å lade batteriene til neste arbeidsdag. Derfor kommer jeg på arbeid sent og drar tidlig.

    Liker

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..