Upresist om amerikansk varetektsavgift

Aftenpostens USA-korrespondent rapporterer på mandag om at amerikansk høyesterett skal behandle en sak om at «Politiet i USA krever booking-avgift av uskyldige» – altså en avgift som skal dekke politiets kostnader for å arrestere folk og plassere dem i varetekt.

Du blir arrestert av politiet, settes i varetekt, mistenkt for noe du ikke har gjort. Saken henlegges, men politiet vil at du betaler en avgift for det arbeidet du har påført dem. Nå skal høyesterett i USA avgjøre om dette er lovlig.

(…)

En av sakene dreier seg om Corey Satham som hadde 46 dollar i lommen da han ble arrestert for ordensforstyrrelser i Ramsey County i Minnesota. Da han slapp ut to dager senere var saken henlagt, men Satham fikk bare tilbake 21 dollar. 25 dollar beholdt de lokale myndighetene i en slags booking-avgift. De resterende 21 fikk han tilbake på et debetkort som det koster 7,25 dollar å heve penger fra, forteller The New York Times.

Nå skal høyesterett i USA avgjøre om folk som helt uskyldig hankes inn av lovens lange arm, kan tvinges til å betale ulike former for avgifter.

Det som artikkelen imidlertid ikke nevner (selv om det fremkommer tydelig i NYT-artikkelen som hele saken er en direkte gjengivelse av), er at dette fylket gir de som løslates fra varetekt muligheten til å få refundert denne avgiften, ved å fylle ut et skjema og dokumentere at siktelsen er frafalt. Og når ankedomstolen tidligere godkjente fylkets praksis, så var det nettopp denne adgangen (og det faktum at retten la til grunn at prosedyren var relativt enkel og overkommelig å gjennomføre) som var helt utslagsgivende for deres beslutning.

Når det gjelder praksisen om å gi arrestanten de resterende pengene tilbake i form av et debetkort, så stemmer det ikke som Aftenposten skriver at «det koster 7,25 dollar å heve penger fra [kortet]«, og heller ikke at originalartikkelen i NYT påstår dette. NYT skriver derimot at denne konkrete mannen endte opp med å betale $7,25 i gebyrer for uttaket (trolig primært i form av ukentlige gebyrer på kortet).

Når retten godkjente denne praksisen, så var det med utgangspunkt i at dette gebyret først begynner å påløpe 36 timer etter løslatelsen, slik at man kan unngå hele gebyret hvis man bruker beløpet til varekjøp innenfor denne tiden – eller, hvis man tar ut pengene i minibank innenfor samme periode, slippe unna med et gebyr på $2,75 (hvilket retten anså som akseptabelt lavt).

Saken er selvsagt fortsatt verdt å ta opp (både i betydningen ‘klage til Høyesterett’ og i betydningen ‘skrive om i media’). Advokatene til denne mannen hevdet både at det var prinsipielt uholdbart og grunnlovsstridig å inndra slke gebyrer på et tidspunkt hvor man kun var arrestert og varetektsfengslet, og på at fylket stilte så strenge krav til dokumentasjon ved refundering at det var vanskelig for mange løslatte å få den refunderingen de hadde en soleklar rett på. Tilsvarende er det også klart diskutabelt om man kan tilbakelevere beslaglagte penger i en form der man må gjøre diverse krumspring for å ikke bli påført ekstra kostnader.

Men det er likevel en vesensforskjell mellom å stille urimelige krav for at uskyldige skal få tilbake (alle) pengene sine, kontra å bare inndra denne avgiften uten at det er noe den løslatte kan gjøre, slik artikkelen gir et klokkeklart inntrykk av at saken handler om. Og når man skal rapportere om en eller annen urimelig praksis fra myndigheter eller beslutning fra en domstol, bør det være et åpenbart minimumskrav at man refererer deres begrunnelse for denne praksisen/beslutningen (for så eventuelt å forklare hvorfor denne begrunnelsen ikke holder vann).

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..