Når én irritasjon blir til fem sjokk

Artikkelen er også publisert på mediedebatt.no.

Undersøkelse: Konfliktnivået på norske veier er farlig høyt

kunne Dagbladet advare oss om på torsdag. På nettavis-forsiden skrus alarmismen enda et hakk opp, med overskriften

Nye sjokktall: Dette hater bilistene mer enn noen gang

Artikkelen tar utgangspunkt i en undersøkelse utført for Trygg Trafikk, der man har spurt om syklister irriterer seg over bilister i trafikken og vice versa:

Hele 86 prosent av bilistene sier at de irriterer seg over syklister av og til eller oftere, mens 78 prosent av syklistene sier det samme om bilistene.

– hvilket Dagbladet beskriver som «tilsynelatende skyhøyt konfliktnivå mellom bilister og syklister«, «farlig høyt irritasjonsnivå«, og «stort spenningsnivå«. (De to sistnevnte formuleringene er hentet direkte fra Trygg Trafikks pressemelding om undersøkelsen.) Og resultatene settes selvsagt i sammenheng med ukens kontroverser omkring Nitimens spøk om å ta syklister med bildøra.

Det første som er å bemerke er at undersøkelsen kun har undersøkt ‘konfliktnivået’ mellom syklister og bilister, og ikke andre kombinasjoner av trafikanter. Vi aner derfor ikke om bilister er spesielt irriterte på syklister, eller om de irriterer seg like mye/mer over andre bilister (eller fotgjengere, eller mopedister, eller Segway-førere).

Videre – som det også fremgår av artikkelen – har man oppnådd disse ‘skyhøye’ tallene på 78 og 86 prosent ved å legge sammen alle som irriterer seg «av og til eller oftere» – altså absolutt alle som ikke svarer «aldri» på spørsmålet om det «hender at du irriterer deg» over ‘motparten’ i trafikken.

De 13% av bilistene som er så rolige at de aldri noengang irriterer seg over syklister, utgjør ca. like mange som de frustrerte sjåførene som «nesten alltid» irriterer seg. Og for syklisters irritasjon over bilister, er «aldri»-gruppen nesten dobbelt så stor som «nesten alltid»-gruppen.

Det overveldende flertallet av begge grupper (69% av syklistene og 72% av bilistene), velger det ganske forsiktige ‘mellomalternativet’ om at det hender «en gang i blant» at de irriterer seg over ‘motparten’.

Selv etter Dagbladets målestokk, er det vanskelig å bli spesielt ‘sjokkert’ over at det hender en gang i blant at folk møter på en mottrafikant som irriterer dem. Man kunne sannsynligvis fått tilsvarende tall for ‘unntaksvis irritasjon’ over busspassasjerer, butikkpersonale, TV-reportere, fotballspillere, barnehageunger, rosabloggere, eller reklamefilmer, uten at dette betyr at samfunnet gjennomsyres av et «farlig høyt konfliktnivå».

Og selv for oss som irriterer oss langt mer enn «en gang i blant» over journalistisk venstrehåndsarbeid og ukritisk videreformidling av ADVARSLER – eller for de som forarges tilsvarende ofte over pseudonym mediekritikk – er det fortsatt et godt stykke igjen til «Dette hater ___ mer enn noen gang«.

En kommentar om “Når én irritasjon blir til fem sjokk

  1. Tilbaketråkk: Sjekkliste for statistikkartikler | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..