Økning ble til kutt

Artikkelen er også publisert på mediedebatt.no

Venstres redaksjonskomite går inn for å innføre forsøk med differensierte dagpengesatser. Istedenfor dagens ordning med en fast sats på 62,4% av inntektsgrunnlaget i hele dagpengeperioden, foreslår man f.eks. å starte med å gi 80% av inntekten, for så å gradvis redusere ytelsene til 60%.

Begrunnelsen er dels at man håper at folk vil få ekstra motivasjon til å skaffe seg jobb hver gang man nærmer seg neste «trinn», og dels at man ønsker et jevnere ytelsesnivå for arbeidsledige kontra sykmeldte.

Selv om den skisserte modellen vil ende opp på et (marginalt) lavere nivå enn dagens ordning, vil ytelsen i starten være så mye høyere at alle arbeidsledige vil komme bedre ut enn i dag totalt sett. (Selvsagt forutsatt at man har en nogenlunde jevn reduksjon, og ikke f.eks. går fra 80% til 60% etter én måned.) Korttidsledige som kommer tilbake i jobb før de engang rekker å få ytelsen redusert ned til 60%, vil enda større grad komme bedre ut enn i dag.

Men når NTB skal gjengi dette forslaget, snur de ting på hodet ved å skrive at «Kutt i dagpenger vil stimulere arbeidsledige til å finne seg en jobb, mener et partiutvalg i Venstre» og «Venstre vil også kunne samle seg om forsøk med kutt i dagpengeytelsene dersom redaksjonskomiteens innstilling blir vedtatt

Formelt sett er det selvsagt korrekt at man ønsker å innføre en ordning der dagpengene kuttes gradvis over tid. Men absolutt alle lesere må forventes å tolke «kutt i dagpenger» som at man skal kutte fra dagens nivå – ikke at man først skal øke satsene og deretter redusere dem gradvis tilbake til dagens nivå!

I Aftenpostens Facebook-deling av deres publisering av NTB-meldingen, har man endog lagt til følgeteksten «I tillegg til kutt i dagpenger» – som selvfølgelig vil oppfattes som et netto kutt, ikke minst når det kommer «i tillegg til» overskriften «Venstre-forslag om lavere lønn til flyktninger«.

Da er det ikke overraskende at opptil flere personer på sosiale medier raste mot Venstres intensjoner om å gi arbeidsledige mindre penger, selv om dette konkrete forslaget altså handler om det stikk motsatte.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..