Twitter-svar om Hillary vs. Bernie

Et liten oppfølging til diskusjonen om hvilke grupper som støtter Hillary Clinton kontra Bernie Sanders i den amerikanske nominasjonsvalgkampen, og hvorfor:

Jeg har også en teori (som bygger helt og holdent på egne spekulasjoner/deduksjoner og ikke på noen empiri) om at Hillarys kampanje ikke har den samme symbolske/identitetspolitiske dimensjonen som Obama hadde i 2008:

I 2007 var det svært mange fargede velgere (og forsåvidt andre, men la oss fokusere på de fargede i denne omgang) som antok at de aldri ville få se en svart/farget president i løpet av sin levetid. Obamas kampanje og valgseier ble dermed en fundamentalt transformativ bevegelse, som motbeviste folks antagelser om hvor sterke de begrensende samfunnsstrukturene faktisk var.

Men jeg tror at for mange amerikanske kvinner (og kanskje særlig i yngre generasjoner der Sanders har stor støtte) så vil ikke en kvinnelig president være skjellsettende på samme måte. Jeg tror (rett nok på veldig tynt grunnlag) at det er mange som er helt enige i at en kvinnelig president vil være et sterkt symbol – men de ser på det som en selvfølge at dette glasstaket vil brytes på mellomlang sikt. Det er ingen følelse (som det var med Obama) om at dette er muligheten til å oppnå noe unikt, og at sjansen kanskje ikke vil komme igjen før om en generasjon eller mer hvis man lar den gå fra seg.

Disse velgere ser og opplever de kvinnediskriminerende strukturene i sin hverdag, i samfunnet, og i valgkampen – men de ser også Thatcher og Merkel og Gillard, Rousseff og Bachelet og Kirchner, Suu Kyi og Tsai, Pelosi og Warren og Albright (og for den saks skyld Palin), og regner det som uunngåelig ar de vil få se også en kvinnelig amerikansk president om ikke altfor mange år. Da blir imperativet for å sørge at dette skjer akkurat i år mye mindre – og ikke sterkt nok til å prioritere foran preferansen for Sanders’ politiske platform.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..