Andreplassen som ble vekk

Dagsrevyen rapporterte på onsdag fra gårsdagens primærvalg i New Hampshire, og etter en serie med klipp fra diverse opp- og nedstemte valgvaker gikk vi tilbake til studio for å «se på tallene fra nattens valg».

ingenkas

På republikansk side listet grafikken og programlederen opp resultatene for Donald Trump (35,4%), Ted Cruz (11,7%), Jeb Bush (11%), og Marco Rubio (10,5%). Men John Kasich, som kom på andreplass med 15,8% av stemmene (langt bak Trump, men klart foran resten av feltet), var helt utelatt fra både grafikken og den muntlige gjennomgangen. Også klippene fra valgvakene viste kun Trumps og Cruz’ feiring, Bush’ forsiktige optimisme, og Rubios nedstemthet.

Korrespondent Anders Tvegård skriver på Twitter at det ikke var meningen å utelate Kasich, men at det samtidig var meningen å «presentere noen av de kjente navnene, ikke hele rekka», og utenrikssjef Knut Magnus Berge opplyser at de gjorde et utvalg av «dei fire [republikanerne] som har størst mulighet til å vinne nominasjonen». Og det er helt riktig at den moderate Kasich sliter med under 5% på nasjonale målinger, og ikke forventes å spille noen vesentlig rolle i lengden. Allerede før New Hampshire-valget påpekte Jan Arild Snoen parallellen til Jon Huntsmans 2012-kandidatur, som oppnådde et tilsvarende resultat som Kasich i det sentrumsorienterte New Hampshire-valget men var sjanseløs på landsbasis.

Her skal det dog tilføyes at Huntsman konkurrerte mot en moderat «frontrunner» i Mitt Romney, mens Kasich deltar i et langt mer høyrevridd felt. Med Chris Christie ute av racet etter 6. plass i går, og Jeb Bush som sliter med et mediastempel som underpresterende og mislykket, kan Kasich i hvert fall klynge seg til et halmstrå om å bli en samlende figur blant de som ligger til venstre for Rubio. John Kerrys nominasjon i 2004 demonstrerer at én enkelt delstatsseier kan gi en kandidat en uforholdsmessig stor bonus i form av medieoppmerksomhet og å bli løftet ut av den grå mengden – selv om en andreplass selvsagt gir betydelig mindre gevinst i så måte.

Men uansett om Kasich antas å være irrelevant i det lange løp, burde man selvsagt spandert de nødvendige 5-10 sekunder for å nevne ham i det som i hvert fall fremstår for seerne som en komplett gjennomgang av (de beste) republikanske resultatene. Kasich’ andreplass er også relevant for å tolke de andre resultatene korrekt: Utelatelsen gjør at Trumps seier fremstår som enda mer knusende enn den faktisk var, mens man underdriver at Cruz måtte nøye seg med 3. plassen og at Bush og Rubio kom helt nede på en skuffende 4. og 5. plass.

Dagsrevyens grafikk har allerede vært i nyhetene et par ganger i år, etter at man manipulerte overvåkningsbilder inn i ferske bilder fra legevakten og en TV2-logo ut av et stillbilde av Knut Arild Hareide. Dagens grafikkfeil er selvsagt mye mindre (ikke minst fordi det ikke var en bevisst og uholdbar bildemanipulasjon), men det er kanskje likevel lov å se det som nok et tegn på at NRK med fordel kunne «forbedre sine rutiner» i grafikkavdelingen.

Takk til Espen Ottosen på Twitter for opprinnelig tips.

 

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..