Om utlendingsmyndighetene hamrer eller hamres…

Daglig leder Rita Karlsen i Human Rights Service går i dag hardt ut mot UDI-direktør Frode Forfang, som hun beskylder for å opptre som en egenrådig politisk aktør ifm. UDIs fremleggelse av betydelig reduserte tall for siste ukes asyltilstrømning.

At Karlsen mener at Forfang i for stor grad forklarer nedgangen med svenske innstramninger, og i for liten grad krediterer Solberg-regjeringens nye tiltak, er et legitimt standpunkt der jeg ikke kjenner saken godt nok til å si stort om hvem som har (mest) rett. Men også Forfangs nøkterne advarsler om at vi fortsatt opplever en tilstrømning som er dramatisk høy sammenlignet med historiske norske tall, og at det derfor er fortsatt stort behov for etablering av nye mottaksplasser , blir refset av Karlsen:

Når Forfang i en og samme vending forteller om nedgang i asylankomster og behovet for flere mottaksplasser, undergraver han Regjeringens politikk om å sende signaler som gjør det mindre attraktivt å komme til Norge.

Videre skriver Karlsen at når Forfang advarer om et fortsatt betydelig kapasitetsbehov, og om at nedgangen kan være delvis sesongavhengig og midlertidig, så er dette uttrykk for «egenrådig[het]» og «et annet budskap» enn Trond Hellelands uttalelse om at nyheten om de norske innstramningene har «spre[dd] seg raskt«.

Je Suis Faktaorientert?

Ikke noe sted i Karlsens blogginnlegg argumenteres det for at disse advarslene er uriktige. Kritikken synes å rette seg utelukkende mot at det (angivelig) gir en uheldig signaleffekt når UDI sier at det kan fortsette å komme mange asylsøkere.

En slik argumentasjon står i påfallende kontrast til HRS’ normale uttrykte standpunkt om at korrekte fakta må på bordet – uansett om disse vil bli feiltolket eller misbrukt av visse grupper – for at politikere og samfunnet kan kunne ta informerte beslutninger.

Det er under to måneder siden HRS-redaktør Nina Hjerpset-Østlie hudflettet justisminister Anundsen for at han ikke var forberedt på høstens økning i asyltilstrømningen – «til tross for offentlige, lett tilgjengelige opplysninger» som i følge henne utgjorte et soleklart varsel om denne forestående utviklingen. At Anundsen likevel «får seg til å si at det ikke har vært noen grunn til å reagere før i august 2015» mener NHØ at gir «god grunn til å stille spørsmål om hva SSB formidler til den politiske ledelsen«.

Etter denne salven mot «de som skal styre et land [som] er så avsondret fra denne verdens realiteter at de enten ikke har kunnet eller villet se [utviklingen] og ta sine forholdsregler i tråd med det«, føles det særs underlig å se Karlsen refse UDI for å advare om at vi ikke må avlyse denne samme risikoen basert på én ukes nedgang.

Signaleffekten trumfer alt?

Høstens flyktningdebatt har inneholdt mye snakk om «signaleffekter», og det har vært advart om at alt fra vedtak om kvoteflyktninger til standarden på asylmottakene kan bidra til en (uønsket) økt tilstrømning av asylsøkere. Men dette er første gang jeg kan huske at dette argumentet er blitt trukket så langt at man sier at en (formodentlig kunnskapsbasert) prognose om høy asyltilstrømning, bør holdes unna offentligheten av hensyn til «signaleffekten». En slik tilnærming ville stille alle HRS’ egne advarsler opp gjennom årene – det være seg om økt innvandring, vekst i ekstremisme, eller faren for terrorangrep – i et høyst underlig lys.

Og man kan jo bare prøve å forestille seg hvilke reaksjoner som ville komme fra HRS og omegn dersom f.eks. en representant for svensk venstreside hadde angrepet en byråkrat som la frem sine prognoser, utelukkende på bakgrunn av at disse opplysningene potensielt ville kunne stimulere uønsket adferd hos visse grupper. Jeg vil forvente at dette ville avstedkommet unisone fordømmelser om hvordan dette demonstrerer «skrotvenstres» naive ønsketenkning, forsøk på knebling av meningsmotstandere, og motvilje til å forholde seg til virkeligheten.

 

Takk til Per A. Eide (@eide_per) for tips.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..