Uetterrettelig om etterrettelighet

(Før noen protesterer: Jeg er fullt klar over at dette er relativt små og kanskje pirkete saker satt opp mot de mediaavsløringene som har rast denne uken, men finner det likevel litt sørgelig at pressen skal være såpass upresis og villedende i gjengivelsen av hva folk sier og mener, selv i artikler som handler om viktigheten av å være korrekt i slike gjengivelser.)

Morgenbladets aktuelle intervju i ukens nummer handlet ikke overraskende om plagiatsakene i norsk presse. Intervjuobjekt var Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Løken Stavrum, som presenteres på følgende måte (under headingen «Aktuelt / Plagiat»

Vond følelse i magen

Pressegeneral Kjersti Løken Stavrum utelukker ikke at hun selv kan ha slurvet.

Men når vi kommer lenger ned i teksten til her hvor Stavrum faktisk snakker om å ha «vondt i magen«, så finner vi at selv om spørsmålet riktignok var «Du har vært redaktør i årevis. Har denne saken gitt deg en dårlig følelse i magen? Har du tenkt at du selv har vært slepphendt?» så var svaret hennes (mine uth.):

Jeg har hatt vondt i magen hele uken. Dette er vondt for DN og for pressen, og jeg tror at mange journalister er stresset i kjølvannet. Debatten i sosiale medier har nok fått mange til å kikke på tekstene sine i arkivet. Jeg får også vondt i magen når jeg tenker på den det angår. Men jeg tror ikke at noen av dem jeg har jobbet med har plagiert.

Morsomt nok kommer denne bekreftelsen på at Stavrums «vondt i magen» aldeles ikke skyldes bekymring for egne overtramp (slik overskriften gir klart inntrykk av) rett etter en lengre passasje der Morgenbladet-journalisten spør Stavrum om hvorvidt «den såkalte sitatstreken, der journalisten i praksis står friere til å justere den intervjuedes budskap. [fører] til et for slapt forhold til virkeligheten?»

Og utsagnet i ingressen om at Stavrum «utelukker ikke at hun selv kan ha slurvet«? Vel, heller ikke det har helt samme innhold som man forventer når det presenteres under headingen «Aktuelt / Plagiat«:

– Har du selv plagiert noe?

– Jeg tror at alle som har skrevet i aviser nå har tenkt over dette. Men jeg føler meg trygg på at jeg ikke har gjort det.

– Har du fabrikkert?

– Nei, det har jeg ikke gjort.

– Ingen vil finne noe hvis man går gjennom alt?

– Jo, noe vil man vel finne. Er det ikke sånn at man alltid ser tilbake og tenker at man burde gjort en bedre jobb?

Også Aftenposten hadde snakket med Stavrum om plagiatsaken, i en artikkel om hvordan mediene nå opplever at en stadig større del av befolkningen kikker dem i kortene og påpeker feil. Det vises til hvordan Butenschøn-avsløringen startet på Twitter og ble mye diskutert i sosiale medier, og at:

Nye journalister og medier ble anklaget. Beskyldningene haglet på sosiale medier. Noen mente det ble for mye.

Den siste lenken fører til Shazia Sarwars VG-kommentar «Den digitale gapestokken» – som ganske riktig handler om hvordan enkeltsaker kan få en helt uproporsjonal og urimelig oppmerksomhet, men som også trekker et skarpt skille mellom offentlige og private personer, og som tvert imot bruker Butenschøn-saken som et eksempel på en sak som fortjener omfattende oppmerksomhet:

Når en anerkjent journalist blitt tatt for plagiat er det alvorlig. Det skal frem i lyset. Når en ordfører lyver om sponsede turer er det av allmenn interesse. Viktige posisjoner kommer med økt ansvar. Bryter du samfunnskontrakten må du være forberedt på å bli stilt til veggs. Men når ordinære mennesker begår tabber kan mengden og formen av kritikk bli så voldsom at vi i realiteten snakker om en mobb. En digital gapestokk. Og da har man gått for langt.

Etter protest fra både Sarwar og undertegnede, og en del frem og tilbake, ble artikkelen rettet, slik at det fortsatt står at «Noen mente det ble for mye.«, men nå uten noen lenke eller annen kildedokumentasjon på beskrivelsen.

Hvilket jo er en forbedring.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..