Så få mandater ville miljøpartiene fått AKKURAT NÅ!

Kunne vært fjerde størst

OPPSPLITTET: SV, Rødt og MDG får til sammen seks stortingsmandater i en ny måling. Hadde de slått seg sammen, ville de med 17 mandater vært Norges fjerde største parti.

.

forteller Klassekampen oss i sitt førstesideoppslag lørdag. Avisen tar utgangspunkt i en fersk stortingsmåling, der «venstresidevelgere [hvori opptatt MDG] får dårlig uttelling for stemmen sin«:

Til tross for 10,3 prosent oppslutning til sammen for SV, Rødt og MDG, ville partiene bare fått seks mandater til sammen på Stortinget. Hadde de vært ett parti, hadde de fått 17 mandater og blitt Norges fjerde største parti.

Det som imidlertid ikke nevnes (og som man må finlese barometeret ved siden av for å oppdage) er at denne elendige uttellingen skyldes at både SV og MDG har havnet hårfint under sperregrensen, med 3,9 % hver. Hadde bare ett av disse partiene vippet det eneste promillepoenget over sperregrensen (noe som er langt innenfor målingens feilmargin), ville de ha innkassert 4-5 ekstra mandater, og spriket mellom «oppsplittet» og «samlet» oppslutning ville blitt adskillig mindre.

Man må gjerne ta opp muligheten for en slik partisamling (selv om det pr. dags dato virker særdeles lite aktuelt i praksis), men da kunne man med fordel:

1) Sagt (enda) tydeligere ifra at utregningen om «samlet uttelling» baserer seg på den svært hypotetiske antagelsen at samtlige nåværende velgere ville blitt med over i en «Rødgrønn Valgallianse», og

2) Gjort leser oppmerksom på at man her har plukket ut den partimålingen som gir absolutt størst sprik mellom «oppsplittet» og «samlet» uttelling (både SV og MDG under sperregrensen med minst mulig margin, kombinert med uvanlig høy oppslutning for Rødt).

NTBs velger forøvrig å presentere ting på en heller forvirrende måte i sin melding, der de først gjengir samtlige resultater fra kommunevalgbarometeret, deretter fordelingen av stortingsmandater, og helt til slutt stortingsbarometeret som mandatfordelingen faktisk er basert på. (Hos Dagbladet har man like godt utelatt siste tredjedelen av NTB-meldingen, slik at man presenterer mandatfordelingen på Stortinget i kombinasjon med tall som ikke danner grunnlag for mandatberegningen.)

I tillegg har NTB sitert SVs eks-partisekretær Silje Schei Tveitdal kun på den halve setningen der hun sier at «en samling av de tre partiene på lang sikt kanskje kan være bra for norsk politikk» – og utelater første halvdel av samme setning, der hun vurderer at: «En samling av [disse] partiene nå er helt urealistisk» (og heller ikke resten av hennes uttalelser til Klassekampen, der hun utdyper hvorfor en slik sammenslåing ville være vanskelig).

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..