Tetzschners mistillits-telling

onsdagens Dagsnytt Atten var Høyres Michael Tetzschner (nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen) tydelig oppgitt og skuffet over Arbeiderpartiets beslutning om å «stille seg bak» SVs mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen. For som Tetzschner beskrev sin reaksjon:

 

Her har jo SV vært [Aps] åndelige fører. Jeg var litt forundret, fordi hvis man ser på bruken av mistillit, så er jo det reservert, med mindre man tilhører et slikt ytterparti som Venstre, eh, som SV, så har jo de partiene som regelmessig er i regjering, de har jo brukt det virkemidlet med stor grad av….økonomisk sans, for å si det sånn, for nettopp ikke å undergrave det, slik at det bare blir en del av det politiske spillet.

Og Tetzschner har rett i at SV har vært blant de flittigste brukerne av mistillitsforslag: Siden SV ble SV i 1977 har de fremmet totalt 6 mistillitsforslag (hvorav fire fra Hanna Kvanmo). I tillegg inngikk SV i mistillitsinnstillingen  som kontrollkomiteens flertall – SV, H, Sp, og Frp – fremmet mot finansminister Sigbjørn Johnsen i 1994, og som ble nedstemt takket være de fire uavhengige representantene som hadde brutt ut av Frp.

Men de SVere som eventuelt måtte håpe på å inneha førsteplassen i antall mistillitsforslag, må se seg grundig slått av et annet «ytterparti». I samme periode (1977-2014) fremsatte Frp nemlig totalt 12 egne mistillitsforslag, i tillegg til at de inngikk i grunnlaget for tre andre mistillitsforslag.

Når Frp har fremmet dobbelt så mange mistillitsforslag som SV (enda fler hvis vi regner med deres respektive forgjengere ALP og SF/SVf), så kan man jo spørre hvor rimelig det er av Tetzschner å bli indignert på vegne av en Frp-statsråd over en overdreven mistillits-iver fra opposisjonen.

Og hvordan har mistillis-aktiviteten vært fra Tetzschners eget parti i samme periode? Jo, Høyre har stilt totalt 5 egne mistillitsforslag i samme periode, samt inngått i grunnlaget for tre andre mistillitsforslag.

Forskjellen mellom «regjeringspartiet» Høyres 5+3 mistillitsforslag og «ytterpartiet» SVs 6+1 forslag virker ikke spesielt påtagelig. Det kan selvsagt innvendes at venstresiden har sittet ved makten i en overvekt av denne perioden – men ifølge Tetzschner skulle jo ikke seriøse partier ta parti- og fløy-politiske hensyn i sine mistilllitsvurderinger, så…. (For øvrig kan det nevnes at tre av SVs totalt syv mistillitsforslag rettet seg mot Ap-regjeringer.)

Totaloversikten for partiene (som altså bare ser på hvem som bidro til å fremme mistillitsforslaget, ikke (nødvendigvis) hvem som sluttet seg til det i den endelige voteringen) fordeler seg ellers som følger (tallet i parentes (f.eks. (+3) for Frp) angir de forslagene som ble fremmet av et annet parti på vegne av flere partier, inklusive i dette tilfellet Frp). Tre forslag fra hhv. Frp, KrF og Venstre som ble oppfattet som mistillit, er ikke tatt med i oversikten.

Frp:    12 (+3)
H:         5 (+3)
SV:       6 (+1)
KrF:      0 (+3)
Sp:       0 (+2)
Ap:       1
RV:       1
V:          0 (+1)
Andre: 0

Hele oversikten over mistillitsforslag og kabinettspørsmål finner du her.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..