Overskrift etter innfallsmetoden

Farlige overskrifter

Nazistens farligste mann opererte i Norge under krigen

kunne Aftenposten fortelle sine lesere på søndag. Og de av oss som klikket oss inn, kunne lese en absolutt interessant artikkel om de tyske «Brandenburger»-spesialstyrkene og deres operasjoner på ulike fronter (blant annet under invasjonen av Norge i 1940). Vi får også vite at mannen på forsidebildet var Otto Skorzeny, som mot slutten av krigen var øverste ansvarlig for alle de tyske sabotasjeoperasjoner og som fikk tilnavnet «Europas farligste mann».

Det er bare ett lite problem: Ingen steder i artikkelen står det ett eneste ord om at Skorzeny noen gang befant seg i Norge – eller at han beordret noen operasjoner der. Faktisk var ikke Skorzeny engang tilknyttet noen tyske spesialoperasjoner i 1940 – på det tidspunktet var han fortsatt en ordinær underoffiser i SS.

Overskriften på selve artikkelen var da også «Norge var generalprøven for nazistenes topphemmelige spesialstyrke«. Front-tittelen ble raskt endret etter min henvendelse til webdesken (skjønt det måtte en purring til før den også ble rettet på Innsikt-forsiden), men det har ikke vært mulig – til tross for flere forespørsler – å få noe svar fra Aftenposten-redaksjonen på hvorfor de valgte seg en front-tittel som ikke har fnugg av dekning i selve artikkelen.

Den mest velvillige tolkningen synes å være at en travel desking-ansvarlig skummet gjennom artikkelen, identifiserte de mest ‘salgbare’ elementene (koblingen til Norge og «Europas farligste mann»), og slo dem sammen i tittelen – uten å sjekke om disse to tingene overhodet hadde noe med hverandre å gjøre utover å være nevnt i samme artikkel.

Vi kunnet jo håpet på litt høyere standarder fra avdelingen som har ambisjon om å gi oss «grundigere dypdykk enn en hektisk mediehverdag«.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..