Feilinformasjon om straffelengde – nok en gang

For en måned siden skrev jeg om hvordan NRK (blant andre) fremstilte det som om Paris-terroristen Amedy Coulibaly hadde blitt løslatt etter å bare ha sonet en brøkdel av dommen, mens realiteten var at han hadde sittet i varetekt i flere år før rettssaken kom opp, og hadde sonet totalt fire år (80% av en femårsdom, i tråd med helt normale regler for prøveløslatelse).

København-terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein hadde på tilsvarende vis blitt sluppet ut kort tid etter å ha blitt dømt til to års fengsel, pga. fratrekk for 11 måneders utholdt varetekt forut for rettssaken og dommen. (El-Hussein ble løslatt etter bare ett drøyt år av dommen, fordi han hadde anket dommen og ankesaken ikke ville kommet opp før etter at han ville ha oversittet tidspunktet for prøveløslatelse etter 2/3 soning.)

I dette tilfellet var i hvert fall danske medier «på ballen» fra første stund – når Ekstra Bladet avslørte El-Husseins identitet, presiserte de at det formodentlig var varetektsfengslingen som gjorde at han ble løslatt kort tid etter at dommen falt, og bare noen timer senere hadde BT en grundig, detaljert og pedagogisk artikkel som forklarte hele forløpet omkring dommen og soningen.

Men dette hindret likevel ikke FFIs sjefsforsker for terrorforskning (med bakgrunn i nevnte BT-artikkel, og etter å ha fått poenget uttrykkelig fremhevet av andre tvitrere) å tvitre til sin sine 7,800+ følgere (som en betrakning om tingenes tilstand i Skandinavia) at terroristen hadde blitt «arrestert, dømt og løslatt etter 2 måneder» (og deretter forsøke å forsvare det med det alltid like populære «strengt formelt sett sa jeg ikke noe usant«-argumentet).

[Tilføyelse: Også Aftenposten velger å vinkle sin sak på det korte tidsrommet mellom dommen og (prøve)løslatelsen, både i tittel:

Derfor slapp han ut av fengselet seks uker etter dommen

og (enda mer) i livebloggoppdateringen:

Bare seks uker etter at han ble dømt for grov vold og uprovosert knivstikking, slapp 22 år gamle Omar Abdel El-Hussein ut av fengsel.

Les saken her.

Selve artikkelen forklarer (så nogenlunde) de korrekte realitetene, men det endrer ikke på det faktum at man har valgt å trekke frem et totalt irrelevant tall (tidsforløpet mellom avsigelse av dom og løslatelse) og slår det opp som om det er betydningsfullt og essensielt.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..