Triskaidekafobigenese

Innlegget er også publisert på Dagbladet-bloggen.

Alle vet at det er en utbredt oppfatning at tallet 13 er et ulykkestall, men man har få klare holdepunkter for hvordan denne overtroen har oppstått. Den vanligste forklaringen er at Judas var den 13. ved bordet under Jesu siste måltid, og det hevdes også at vikingene hadde en tilsvarende fortelling om Loke som den 13. guden.

En mindre brukt forklaring er at 13 er et primtall (altså at det ikke kan deles på noen mindre tall), og dermed er veldig upraktisk å regne med – ikke minst sammenlignet med 12, som kan deles på både 2, 3, 4, og 6. Det er derfor naturlig at 13 tidlig fikk rykte på seg som et «brysomt» tall, og at man var «uheldig» dersom man måtte håndtere det i en eller annen utregning.Det er overraskende få kulturer som har brukt et rent tolvtallsystem (i motsetning til vårt titallssystem), men tallet 12 dukker opp f.eks når vi bruker ‘dusin’ som enhet, når vi har 12 tommer i én fot, og når det er 24 timer (2×12) i døgnet. At året deles inn i 12 måneder (både i vår egen og mange andre kalendere) er først og fremst en konsekvens av at det er drøyt 12 månesykluser i løpet av ett år – men at tallet også egner seg særlig godt til å regne med har trolig også bidratt til at dette systemet har festet seg.

I kalendre der hver enkelt måned følger månefasene strengt (f.eks. ved at alle månedene starter på nymåne), må man legge inn en hel «skudd-måned» med jevne mellomrom for å holde kalenderen i takt med årstidene. Det vil ikke være overraskende om denne ekstra trettende måneden som bryter inn i den vanlige rutinen (og som krever en ekstra innsats for å regne ut når den skal skytes inn), vil få et stempel som noe «unaturlig» og «avvikende» – og at dette igjen bidrar til at selve tallet etterhvert blir assosiert med ulykke.

Men selv om en slik 13. måned kompliserer kalenderen, så vil fortsatt en kalender som tar utgangspunkt i 12 måneder pr. år (enten man opererer med skudd-måneder, eller man frikobler månedene fra månefasene og gjør dem 30/31 dager lange, slik vi gjør i dag) ha åpenbare fordeler både for de kalenderansvarlige og for folk flest som skal bruke den til daglig.

Og som realist liker jeg å se for meg at tallet 13 fikk sitt dårlige rykte som følge av at ulike variasjoner av denne scenen har utspilt seg gjentatte ganger ned gjennom århundrene:

.

Herre Konge, Babylons hersker, himmelens lys, dine lydige prester er samlet for å høre din vilje.

Jo, nå skal dere høre hva jeg har tenkt: Vi har jo 12 måneder i året, er ikke det litt lite? Kunne ikke dere legge inn en ekstra måned i kalenderen? Så kunne man for eksempel oppkalle den etter [meg/min dronning/min sønn].

Ærede fyrste, Marduks fryktløse løve, det ville være ytterst uheldig. 12 har fire faktorer, og er dermed meget velegnet til våre utregninger. 13 er derimot et primtall, og en kalender med 13 måneder vil komplisere alt vårt arbeid overmåte.

«Faktorer»? «Primtall?» Hva er det dere babler om?!? Snakk babylonsk!

Helligste prins, Ishtars utkårede, en kalender med 13 måneder vil gjøre det mye vanskeligere å dele opp året i halvår og kvartaler.

Snakk babylonsk, sa jeg!! Ved Ereshkigal, hvis dere ikke forklarer dere så folk skjønner det, sverger jeg at dere blir kastet til hundene ved neste nymåne!

<rådslagning>

Høyverdige majestet, barbarenes svøpe, å tilføye en trettende måned vil påkalle høyere makters vrede. Tallet 13 er hatet blant gudene, og Tammuz og Ishkur vil vise mishag og sinne mot alle riker som trosser deres vilje ved å prise dette avskyelige tall. Babylon vil rammes av uår og stormer, og Marduk vil vende sitt beskyttende åsyn bort fra oss og legge landet åpent for pinsel og vemod.

Åja. Det hørtes jo ikke bra ut. Nei, da får vi glemme den planen. Hvorfor kunne dere ikke bare sagt det med en gang?

En kommentar om “Triskaidekafobigenese

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..