Borgerlig åpenhet

Et stadig tilbakevendende stridstema i norsk skolepolitikk er bruken av nasjonale prøver, og ikke minst i hvilken grad (og med hvilket detaljnivå) resultatene skal offentliggjøres. Senest på Politisk kvarter tirsdag 3.2. (i debatt med Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien) gjentok kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen Høyres argumenter for å offentliggjøre slike resultater helt ned på skolenivå:

Tanken om at [disse resultatene] skal holdes hemmelige over tid – at de skal være tilgjengelige for politikere som sitter i det lokale utdanningsutvalget, men ikke for foreldre, og presse, og mediafolk rundt – det mener jeg er en fryktelig dårlig idé.

Og på spørsmål fra Tingelstad Wøien om «Hvis disse prøvene [avholdes til] elevenes beste, hvorfor skal du da ha det offentlig i media?«, svarte Røe Isaksen kort og godt:

Fordi vi skal ha åpenhet om skolens resultater.

Samtidig har Oslo SV brukt mye tid på å kreve at byrådet skal offentliggjøre turnus- og bemanningsplaner (inklusive nedpå avdelings-nivå) for alle byens sykehjem. Det borgerlige byrådet har imidlertid insistert på å kun offentliggjøre totalbemanningen, og at detaljinformasjon utover dette er å anse som taushetsbelagte forretningshemmeligheter. Eldrebyråd Aud Kvalbein argumenterer dessuten for at en slik utvidet offentliggjøring uansett ikke vil ha noen hensikt:

Hvor kloke blir folk av en slik informasjonsflom? Det som er sikkert, er at med et slikt krav vil mange varme pleiehender og ressurser bli bundet opp til data og administrasjon.

Ivar Johansens innsynskrav ble drøftet i Oslo bystyre før jul, og flertallet ville ikke bruke ressurser på en slik informasjonsflom.

Eller med andre ord: Åpenhet, ja – men alt med måte.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..