Tunisisk krisemaksimering

De fleste kommentatorer omtaler Tunisia som den eneste – men fortsatt svært usikre og skjøre – suksesshistorien etter den arabiske vårens revolusjoner. På søndag gikk tunisierne til urnene i 2. og avgjørende valgomgang i presidentvalget, og neste formiddag brakte NRK denne nyheten (med utgangspunkt i en NTB-melding):

tunis2

Marzouki nekter å erkjenne nederlag i Tunisia

88 år gamle Beji Caid Essebsi hevder å ha vunnet valget i Tunisia, men sittende president Moncef Marzouki nekter å erkjenne nederlaget.

Var dette et faresignal om nok et regime som nekter å gi fra seg makta, eller i beste fall et varsel om en lang og opprivende strid om valgresultatet? Overskriften ga i høyeste grad det inntrykket, men litt lenger i artikkelen kunne vi lese at:

Essebsis valgkampleder Mohsen Marzouk erklærte alt tidlig søndag at den tidligere statsministeren hadde vunnet valget med klar margin.

Den 69 år gamle legen og menneskerettsaktivisten Moncef Marzouki protesterer imidlertid og har nektet å erkjenne nederlaget før de offisielle resultatene foreligger.

– Det er udemokratisk å proklamere, sier han ifølge BBC.

Så med andre ord: Det som NTB/NRK slår opp som at interimpresident Marzouki «ikke godtar» opposisjonens valgseier og «nekter å erkjenne nederlaget«, det handler i realiteten bare at om han ønsker å vente 24 timer inntil de offisielle resultatene foreligger, istedenfor å ta stilling basert på valgdagsmålinger.

Personlig er dette en holdning som jeg gjerne skulle sett at var rådende i mange land, fremfor den heseblesende forventningen om at valgets taper skal «kaste inn håndkleet» og «innrømme valgnederlaget» ut fra tentative og usikre resultater. I et land som Tunisia – der man aldri tidligere har gjennomført et demokratisk presidentvalg, og valgdagsålingene derfor bør forventes å være desto mer usikre og lite kalibrerte – burde det være ytterligere naturlig og ønskelig å forholde seg til slike målinger med en sunn skepsis.

Og det var tross alt ikke snakk om flere ukers ventetid – allerede mandag kveld la valgkommisjonen frem de offisielle resultatene (som ga Essebsi seieren, med omtrent samme tall som valgdagsmålingene), og Marzouki responderte umiddelbart med å gratulere Essebsi med seieren.

Men denne gladsaken, om allment aksepterte valgresultater og en fredelig maktoverdragelse i et spirende demokrati – den har NRK i skrivende stund overhodet ikke meldt om på sine nettsider. Den var formodentlig ikke spennende eller dramatisk nok.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..