Lenkesamling uke 50 / 51

Datatilsynet opprettholder sin skarpe kritikk mot å innføre felles elektronisk pasientjournal for hele landet: «Vi har [allerede i dag] sett helsevirksomheter der øyenleger har hatt full tilgang til gynekologens elektroniske pasientjournal og der fysikalsk medisiner har kunne se alle pasientopplysninger i psykologers journal. Det er vanskelig å se begrunnelsen for slikt innsyn.»

Liste over hvilke feil man må bestrebe seg på å unngå når man foretar brukerundersøkelser – med betydelig overføringsverdi også til andre typer sosiologiske undersøkelser.

Sverigedemokratarnas partisekretær Björn Söder gir en åpenhjertig beskrivelse av sitt syn på nasjons-begrepet og minoriteter i et lengre intervju med Dagens Nyheter. (I ettertid protesterer Söder på å ha blitt misvisende gjengitt, men ender tilsynelatende opp med å bare bekrefte akkurat de samme standpunktene.)

Helsepersonell og pårørende advarer om at en gammel, dement kvinne ikke får forsvarlig tilbud og må flyttes. Kommunen gjør ingenting. Kvinnen faller ned en usikret trapp (i juli 2012) og dør av skadene. Helsetilsynet gransker saken og anbefaler tiltale. Politiet henlegger saken. Helsetilsynet klager til statadvokaten. Statsadvokaten henlegger saken fordi foreldelsesfristen nå er utløpt.

Stavanger Aftenblad fortsetter sin forbilledlige jobb med å granske norsk kommuneforvaltning, nå med en landsdekkende oversikt over (minst) 100 kommuner som pålegger politikerne en taushetsplikt som går langt utover det som lovverket hjemler. Så gjenstår det å se om reaksjonene på dette oppslaget avstedkommer mer endringer enn hva tidligere forsøk på å rydde opp har gjort….

Magasinet Science kårer årets 10 største vitenskapelige gjennombrudd. Visste du at forskerne har klart å lage DNA-molekyler med andre baser enn de fire som er grunnlaget for all naturlig DNA?

Peter Beinart skriver skarpt og bitende om Senatets torturrapport og den farlige illusjonen (for enhver stat i en slik situasjon) om at slik opptreden er «fundamentalt i strid med vår nasjons grunnleggende natur».

Et stadig tilbakevendende problem i dataanalyse (som jeg er litt skuffa over meg selv over at jeg aldri har tatt opp her på bloggen før nå) er når man har to datasett A og B som synes å være tydelig korrelerte, men der det er umulig å avgjøre om
1) A forårsaker B
2) B forårsaker A
3) C forårsaker både A og B
4) Koblingen er i virkeligheten tilfeldig (eller ihvertfall veldig, veldig indirekte)
Nå mener statistikere at de har funnet en metode som kan anvendes (på de snevre tilfellene der det kun er to variabler inne i bildet, og der påvirkningen kun går en vei) for å avgjøre hvilken vei årsakssammenhengen går.

Det er litt vanskelig å si om det ligger noe informasjon bakom her som ikke har kommet frem i media, men ut fra de presenterte fakta virker saken absurd: Britisk kommune tvinger en kommunestyrerepresentant til å gå av og sender ut advarselsbrev om at han ikke bør ha kontakt med barn – alt på bakgrunn av en åtte år gammel sak der han ble arrestert etter at hans kredittkort hadde blitt brukt til å kjøpe barneporno, men der politiet henla saken etter å ha konkludert med at kortinformasjonen hans hadde blitt stjålet og misbrukt.

Motherboard heller litt sårt tiltrengt kaldt vann i blodet på alt sikkerhetshysteriet i kjølvannet av Sony-hackingen.

En anmeldelse i New York Review of Books kritiserer Morten Tyldums «The Imitation Game» for å gi et fortegnet og karikert bilde av Alan Turing.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..