Lenkesamling uke 49

Kongsvinger Taxi leverer årets verste og mest åpenbare diskriminering, og dessuten en sterk kandidat til årets mest utilstrekkelige beklagelse.

Et område der jeg faktisk mener at norsk presse har hevet seg betraktelig de siste årene, er at man i mindre grad aksepterer det når politikere gir et forhåndsinnøvd svar som ikke forholder seg til det konkrete spørsmålet, og at journalistene fortsetter å borre etter svar. Bergens Tidendes Anders Haga leverer et prakteksempel på dette når han prøver å avkreve justisministeren et svar på hvorfor de ikke ville stanse utsendelsen av lengeværende asylbarn i påvente av den nye forskriften.

Advokat Bernard King påpeker at når Darren Wilson påstår at han aldri skjøt etter Michael Brown mens Brown løp vekk, så strider dette ikke bare mot andre vitneutsagn, men også mot funnene i obduksjonsrapporten (sammenholdt med Wilsons forklaring om hvordan Wilson holdt armene).

Inger Merete Hobbelstad skriver godt og presist om problemene med nasjonale prøver, og særlig med at regjeringen har gjeninnført full offentliggjøring av resultater på skolenivå.

Slate og New York Times er sterkt kritiske til beslutningen om å ikke tiltale politimannen som holdt Eric Garner i et kvelertak slik at han døde, mens Guardian rapporterer om rapporten som konkluderte med systemiske rettighetsbrudd og overdreven voldsbruk i Cleveland-politiet.

Enda et eksempel på at regjeringens eksempler viser seg å ikke holde stikk: De lokale fagforeningene i Fauske tar til motmæle mot arbeidsminister Erikssons påstander om at:

– Vi har flere forsøksprosjekter som viser at mer fleksibilitet fører til større stillinger, som er bra for kvinner. Fauske kommune er ett eksempel, hvor de prøvde en 14-timers turnus for 50 innen pleieomsorgen. Resultatet var at sykefraværet sank dramatisk og at kvinnene opplevde at det gjorde at de ble mer dedikert når de var på jobben og at de ble mer fornøyd både på jobb og hjemme.

Sykepleierforbudents lokale leder påpeker bl.a. at økningen i stillingsbrøker kom fordi fagforeningen stilte det som krav for å prøve ut ordningen, samt at når man evaluerte etter ett år, så hadde sykefraværs-gevinsten blitt borte og det store flertallet at ansatte mente at det var problematisk med langvakter og valgte å gå tilbake til den gamle ordningen.

Guardian diskuterer forskjellen mellom overskrifts-språk og vanlig journalist-språk, og gir noen eksempler på hvordan og hvorfor man bør unngå at de glir over i hverandre.

Psykolog Sivert Straume påpeker hulheten i det stadig gjentatte mantraet om at «Folk med psykiske problemer må tørre å be om hjelp tidlig!«, når realiteten er at de som «ber om hjelp tidlig» regelmessig ender som kasteballer i systemet inntil de enten er blitt bedre av seg selv, eller er blitt så dårlige at de må tas hånd om av andrelinjetjenesten.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..