Råd til politikerne: Aldri bruk retorisk ironi

Sveriges nylig avgåtte statsminister Fredrik Reinfeldt har blitt intervjuet av danske Politiken og har blant annet fått spørsmålet «Hvorfor siger I ikke, at nu har I taget nok [asylsøkere og flyktninger] i Sverige, eftersom I jo allerede har taget imod så uhørt mange flere end alle andre i EU?«). Reinfeldt svarer:

»Ja, sådan er det. Men det rejser jo et andet spørgsmål. Hvad betyder ordet ’nok’? Er Sverige fyldt op? Er Norden fyldt op? Er vi for mange mennesker? Vi er 25 millioner mennesker, som bor i Norden. Jeg flyver ofte rundt over det svenske landskab. Det vil jeg anbefale andre at gøre. Der er uendelige marker og skove. Der er så meget plads, man kan tænke sig. Dem, der hævder, at landet er fyldt op, må jo vise, hvor det er fyldt op«.

Dette sitatet har blitt gjengitt i de aller fleste nordiske medier i løpet av dagen – og ikke bare the usual suspects, men også mange innvandringsliberale personer, har ristet på hodet over den grenseløse naiviteten og virkelighetsfjernheten som Reinfeldt utviser når han tror at det bare er mengden ledig areal som begrenser et lands mulighet til å ta imot innvandrere.

Men så var det dette med å gå til primærkilden og sjekke konteksten for de få setningene som alle siterer hverandre på, for å sjekke om den siterte personen faktisk mente det som han påstås å ha uttalt. Og hvis vi gjør dette, så finner vi at Reinfeldt fulgte opp sitt resonnement om «oändliga fält och skogar» med å umiddelbart si (mine uth.):

Reinfeldt kigger op og bevæger sig retorisk mod pointe nummer to:

»Det, kritikerne mener, er, om det er praktisk muligt i det korte perspektiv. Men det handler for mig om, hvorvidt vi kan skabe flere job. Og ja, det kan vi. Hvis vi får nok tid. For vi har 300.000, som har fået job, mens jeg var statsminister. Mange af dem, der fik job, var født i udlandet. Kan vi bygge flere boliger? Ja, det kan vi. Vi lancerede et program i valgkampen, hvor vi ville forenkle forskellige regler og bane vej for mere boligbyggeri. For mig lander ordet ’nok’ om de praktiske, politiske forhindringer, som skal løses. Vi må ikke lande i en tankebane om, at vi er for mange mennesker. For det er jeg ikke enig i. Udfordringen for de fleste lande, også de nordiske, er at få flere ind i den arbejdsdygtige alder. For vi lever så meget længere, og det er en stor udfordring for velfærdssamfundet«.

Hvis man leser uttalelsen i kontekst, så er budskapet nokså klart: Reinfeldt forsøker å ironisere over argumentet «Vi har ikke plass til flere» og å vise gjennom sarkasme at dette argumentet ikke gir noen mening i et land som Sverige, der plass er noe de har mer enn nok av. Reinfeldts budskap er at det reelle spørsmålet som innvandringsvolumdebatten dreier seg om, er om man klarer å organisere de nødvendige praktiske, logistiske forutsetningene (arbeidsplasser, boliger, etc.). Dette (fortsatt ifølge Reinfeldt) er et spørsmål om politisk vilje og prioriteringer, og derfor blir det misvisende å spørre om «vi har nok plass», som om det var absolutte fysiske plassbegrensninger som står i veien for å motta flyktninger/asylsøkere.

Så er det selvsagt helt legitimt å beskylde Reinfeldt for å bagatellisere utfordringene som et så stort innvandringsvolum fører med seg, og å si at han er utilgivelig lettvint og naiv når han uten videre legger til grunn at behovet for jobber og boliger kommer til å løse seg dersom man bare viser politisk vilje og handlekraft. Men det er altså ikke slik at han på alvor mener at de store uutbygde svenske skogene gir Sverige muligheten til å ta imot ubegrenset med flyktninger – og det er ganske skuffende at en samlet skandinavisk presse videreformidler en spydig sarkasme som om den var alvorlig ment.

Og jo da, det er også legitimt å mene at det er enda et eksempel på utilgivelig naivitet når en mann som har sittet i åtte år som statsminister tror at han kan si noe sånt uten det blir forvrengt og tatt ut av kontekst – men det er vel et bevis på at det faktisk er en god grunn til at dagens topp-politikere holder seg med så mange PR-medarbeidere og medierådgivere…..

En kommentar om “Råd til politikerne: Aldri bruk retorisk ironi

  1. Tilbaketråkk: Et varsko mot tabloidaviser | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..