Twitter-svar til @Olvew om NRKs terror-dekning

Allerede kl. 9 tirsdag morgen, bare to timer etter at nyheten om terrorangrep mot en synagoge i Vest-Jerusalem kom, hadde NRK justert overskriften om saken til «Netanyahu: – Vi skal gjengjelde med full styrke«, med selve angrepet kun beskrevet (på forsiden) i form av en kort undertittel «Flere drept og såret i Jerusalem«. Dette avstedkom følgende hjertesukk fra meg:

Og følgende svar fra Olve Wold:

Jeg ser argumentet om at konsekvensene (selv om de foreløpig er høyst hypotetiske) kan være å regne en større/viktigere nyhet (ihvertfall for et norsk publikum) enn selve hendelsen. Hvis angrepet på synagogen hadde vært en etablert hendelse i dagens nyhetsbilde, kunne jeg forstå at man velger å sette Netanyahus uttalelser som hovedtittel. Men dette var altså kl. 9 om morgenen, og bare to timer etter angrepet. Det vil derfor være svært mange som overhodet ikke har fått med seg angrepet, og som finner dette som toppsak når de klikker seg inn på nrk.no for første gang den dagen. Da blir det etter min mening svært uheldig at man har reaksjonen som hovedoverskrift, uten at (mange av) leserne er klar over hva det reageres på. Selv undertittelen, når den er formulert som «Flere drept og såret i Jerusalem«, gir bare et veldig begrenset bilde av konteksten for Netanyahus uttalelse, og kommuniserer overhodet ikke det ekstra dramatiske og traumatiserende ved at angrepet skjedde mot en synagoge.

Faktisk er det ikke engang klart – for en som ikke kjenner nyheten – hvorvidt undertittelen handler om bakgrunnen for Netanyahus uttalelse, eller om den beskriver konsekvensene av ‘gjengjeldelsen’. Under siste Gaza-krig var det jo vanlig med overskrifter av formatet:

– Tittel: «[Israelsk talsperson/leder]: – Vi vil bruke alle nødvendige midler for å knuse Hamas’ terroroperasjoner»
– Undertittel: «X palestinere drept i israelske flyangrep de siste Y timene»

Det er derfor all grunn til å tro at mange kan mistolke også denne overskriften dit hen at de drepte og sårede er palestinere/israelske arabere som er drept/såret av israelske sikkerhetsstyrker, hvilket jo snur nyheten fullstendig på hodet. Man burde i det minste ha laget en undertittel som ga en mer presis beskrivelse av bakgrunnen – men som sagt mener jeg at når en dramatisk nyhetshendelse ligger så nært tid, så er det riktige å ha selve hendelsen i hovedtittelen, og heller plassere Netanyahus varsel/trussel om gjengjeldelse i undertittelen.

(Når dette er sagt: Det forekommer relativt ofte at jeg frustreres av at nettavisenes imperativ om ‘turnover’ i overskrifter fører til at folks reaksjoner på dette eller hint fortrenger dekningen av selve hendelsen altfor raskt. Så hvorvidt denne konkrete overskriften er et utslag av journalistenes holdninger til Israel/Palestina konflikten, eller bare et uttrykk for en generell medial tendens, skal jeg ikke uttale meg om. Men jeg opplever det som slett journalistikk håndverk, okke som.)

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..