Et budsjett for økte forskjeller i argumentasjon?

Etter at regjeringen la frem sitt budsjett på onsdag, har de fått mye kritikk for å kutte i trygdeytelser, bl.a. at barnetillegg for trygdede skal «standardiseres» slik at mange trygdede kommer til å tape ca. 28 000 kroner pr. barn pr. år. Regjeringens begrunnelse for denne endringen har vært at dagens system gjør at noen trygdede får mer utbetalt i trygd enn de ville fått dersom de jobbet i en liten stilling – og at det er nødvendig å gjøre noe med dette for å støtte opp under «arbeidslinjen» og for å skape større press incentiver for at folk som er uføretrygdede fortsatt skal jobbe noe.

Dette argumentet har blitt fremført bl.a. av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i Aftenposten:

– Behovsprøvd barnetillegg i dagens uførepensjon gir dårlige arbeidsinsentiver for dem som har restarbeidsevne fordi uføreytelsen i noen tilfeller kan bli høyere enn hva du kam få i arbeidsinntekt.

av statsminister Erna Solberg på NRKs Debatten:

Vi trenger flere i arbeid og færre som kommer på trygd. Og noe av det viktigste vi gjør er å ta vekk tersklene – de som gjør at det ikke lønner seg å jobbe, og som gjør at de som jobber får mindre utbetalt enn de som er på trygd. Og barnetillegget er ett av [disse] tiltakene. Tidligere påpekte Bjurstrøm barnetillegget som ett av tiltakene som førte til en svekket arbeidslinje i Norge. Og jeg mener helt grunnleggende at det skal lønne seg mer å være i jobb enn å ikke være i jobb.

og av stortingsrepresentant Stefan Heggelund (Høyre) på Twitter:

Men på spørsmål fra Aftenposten om ikke de foreslåtte kuttene kommer til å gjøre at fattigere barnefamilier kommer betydelig dårligere ut, svarer finansminister Siv Jensen med en litt annen argumentasjon:

De største forskjellene skapes mellom de som har jobb, og de som ikke har jobb. Budsjettet vi la frem bidrar til at flere kan komme i jobb, og at flere jobber kan skapes. I tillegg gjør vi en rekke målrettede tiltak for de som Arbeiderpartiet plasserte nederst ved bordet. Vi sørger for et løft i rusomsorgen og psykiatrien, vi innfører lovfestet rett til brukerstyrt personlig assistent, vi oppretter tilbud for voldsutsatte barn, og vi sørger for at de som har minst får billigere barnehage og større grunnstipend

Så, hvis vi skal forsøke å pusle sammen denne argumentasjonen til en helhet, så ser den omtrent sånn ut:

– Det er i dag svært små økonomiske forskjeller mellom å være i jobb og å motta trygd.
– Disse forskjellene må økes, for å gi trygdede sterkere incentiver for å komme seg i (delvis) arbeid.
– Dette er også viktig av hensyn til de enkeltpersonene det gjelder, fordi det i dag er store økonomiske forskjeller mellom å være i jobb og å motta trygd.

Vent….gjenta?

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..