En påminnelse til Inge Andersen

Under Adresseavisens store OL-debatt, kom nei-sidens Stig Eidissen til å si at Inge Andersen hadde oppfordret stortingspolitikerne til å overkjøre folkemeningen. Jeg tror både Eidissen og flertallet oppfattet dette som en ganske ukontroversiell gjengivelse av Andersens standpunkt, der han gjentatte ganger har trukket frem at vi i vårt system lar Stortinget ta et rekke beslutninger uten å basere seg på folkeavstemninger eller meningsmålinger om enkeltspørsmål. Andersen ble imidlertid meget vred over denne beskyldningen, og forlangte at Eidissen øyeblikkelig skulle fremlegge «dato og sted» hvor han (Andersen) hadde sagt noe slikt. Hva Eidissen ønsket å svare på dette fikk vi aldri vite, fordi Andersen var så eksaltert og forurettet at han aldri lot Eidissen så si mer enn fire ord av gangen før Andersen avbrøt med et fornyet krav om svar.

Så da tenkte jeg fikk bidra med å friske opp Andersens hukommelse med ett av eksemplene som Eidissen kanskje hadde i tankene: Under NRKs Debatten om OL fikk Andersen direkte spørsmål fra programleder Ingunn Solheim (12 min) om «Hvor mye bryr du deg om hva folket mener?», og han svarte med å understreke at de alltid har jobbet for at dette spørsmålet skal behandles av Stortinget, og ved å fastholde at han har sterk tro på at OL i Oslo vil bli realisert. På oppfølgingsspørsmål fra Solheim om han hadde tro på at folket ville snu, svarte Andersen kun med å gjenta at han hadde tro på at OL i Oslo i 2022 vil bli realisert.

Like etterpå ble Andersen konfrontert med idrettspresident Børre Rognliens uttalelse om at de måtte ha 60% OL-støtte i folket – noe han svarte på utelukkende med sin etter hvert famøse uttalelse om at det aldri ble tatt opp nasjonale meningsmålinger når man bygget Hardangerbrua.

Jeg har svært vanskelig for å tolke Andersens insistering på at det er politikerne som beslutter, og hans totale avvisning av at meningsmålingens vedvarende Nei-flertall har noen relevans for diskusjonen, på noen annen måte enn at han vil jobbe for at Stortinget skal vedta OL uavhengig av folkemeningen – og at Eidissens gjengivelse av dette som ‘overkjøring av folkemeningen’ er fullstendig berettiget og legitim.

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..