Dagens konspirasjonsteori: Håper Frp på OL-ja?

Etter at Fremskrittspartiets landsmøte i mai vedtok å binde partiet til å si nei til OL i Oslo i 2022, har flere av partiets topp-politikere, med finansminister Siv Jensen i spissen, deltatt aktivt i debatten med sitt nei-standpunkt. Men for de mer konspiratorisk anlagte av oss, er det ikke vanskelig å se for seg at det sitter en og annen partistrateg i kulissene hos Frp og krysser fingrene for at regjeringspartner Høyre ender opp med å si ja til OL og skaffe flertall sammen med Arbeiderpartiet. For la oss se litt på de potensielle ringvirkningene dette vil kunne ha for Frp:

1) De får et enkelt og lettfattelig argument å kunne slå i bordet med hver eneste gang finansminister Jensen anklages for å være for gnien med pengebruken. Grunnfjellet i Frp har allerede begynte å murre ganske kraftig allerede før regjeringen har lagt frem sitt første egenproduserte budsjett, og uansett hvor langt man strekker seg for å tilfredsstille disse velgerne, så er det all grunn til forvente at mange har satt sine forventninger så høyt at de kommer til å bli kraftig misfornøyde når vi kommer til 2017. Da kan det være veldig praktisk for finansministeren og andre Frp-ere som skal forsvare prioriteringene å kunne si «Jo, hadde det vært opp oss ville vi bevilget mer penger til ___, men de pengene måtte dessverre settes av til OL-forberedelser. Og det kan dere jo ikke bebreide oss for, når vi gjorde alt som sto i vår makt for at Norge skulle si nei til å søke om OL.» (Om utgiftene over de to-tre neste årene egentlig er høye nok til å rettferdiggjøre en slik unnskyldning i alle mulige sammenhenger, er av mindre betydning – argumentet kommer uansett til å bli brukt for alt det er verdt og vel så det.)

2) Frp får en ypperlig mulighet til å fange opp velgere som ønsker å uttrykke sin misnøye med en OL-ja fra Ap og Høyre. Det går knapt et OL-kommentarfelt uten at minst én person sier ifra i klare ordelag om at et OL-ja betyr kroken på døra for deres Ap/Høyre-stemme. Nå skal man selvsagt alltid være ytterst tilbakeholdne med å anta at kommentarfeltene er engang i nærheten av å være representative for folkemeningen, og i tillegg er det antagelig adskillige av disse høylytte kommentatorene som – når det kommer til stykket – kommer til å konkludere med at saken tross alt ikke er verdt å bytte parti over. Men det er like fullt all grunn til å tro at et OL-ja kommer til å skape en hel del velgere som har et ønske om å straffe sitt eget parti for deres konklusjon – og veien til en slik proteststemme kan være ekstra kort for Høyre-velgere, som ved å skifte til Frp har muligheten til å både sende et signal til Høyre og gi sin støtte til en fortsatt Solberg-regjering.

3) En situasjon der de største partiene på Stortinget sier Ja til OL – uten at velgere har fått gi uttrykk for sitt syn på spørsmålet gjennom valg, og på tvers av en folkemening som må sies å være relativt godt dokumentert gjennom adskillige meningsmålinger – gir Frp en ypperlig (og kjærkommen) anledning til å på nytt profilere seg som ‘folkets forkjempere mot eliten’. Dette er en profil som Frp har dyrket frem i alle år, men som har blitt noe svekket etter at de selv oppnådde regjeringsmakt, og ledelsen har blitt beskyldt for å ha presset ut rabulistene til fordel for «glattpolerte biljardkuler». En profilert sak der Frp kan påberope seg at de frontet synspunktene til «folk flest» i kamp mot idrett- og politikereliten, kan være gull verdt for å bygge opp igjen dette imaget frem mot en valgkamp der de må innta den særdeles uvante rollen som posisjonsparti.

2 kommentarer om “Dagens konspirasjonsteori: Håper Frp på OL-ja?

  1. Veldig enig med det du kommer med her, men du har også glemt et viktig poeng: Ap og H vil aldri lenger kunne påstå at Frp argumenterer for en uansvarlig økonomisk politikk. I flere år har Frp snakket om at man skal bruke av oljefondet for å bl.a. bygge mer vei. Ap (og til dels også H) har argumentert med at selv om vi har råd, kan vi ikke bruke midler utover handlingsregelen fordi det vil føre til oppheting av økonomien. Når disse to partiene likevel velger å ville prioritere et vinter-OL som en sak man ønsker å bruke ekstraordinært mye penger på, kan man vanskelig argumentere for at de da står for en mer ansvarlig politikk enn Frp. For 20 milliarder kroner kan man få MYE vei.

    Liker

  2. OL-saken har ringvirkninger, men jeg tror ikke det er grunn til å anta en så avansert strategi («konspirasjon») som pkt (1). Men de to andre punktene er det mye i: Frp markerer seg både som ansvarlig og som folk-mot-eliten. Det er egentlig ganske utrolig at ansvarlighetspartiene fremfor noen (H og Ap) vil gi Frp så mange gratispoeng.

    Jeg tror også at Siv Jensen med flere innerste inne synes det vil være stas med OL, men overlater til H og Ap å ta den politiske belastningen med å inngå en husmannskontrakt med IOC.

    Liker

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..