Dagens sitat: Frp om SD, før og nå

Juni 2012: Sverigedemokratarna ser til Frp i sine ambisjoner om å vokse fra sine daværende 5,7%. På norsk side av grensen jobber Frp for å komme inn i regjering etter neste valg, og stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen uttaler til Klassekampen at de slett ikke ønsker seg noen omfavnelse fra SD:

– Begeistringen er ikke gjensidig, og det kan du skrive med tre utropstegn bak.

(…)

Ellingsen er enig i at det har vært mange tabuer i både norsk og svensk integreringsdebatt, men mener Sverigedemokraternas politikk ikke hører hjemme noe sted.

– Vi har helt klart påvirket integreringsdebatten i Norge ved å bryte tabuer. Ikke minst har vi påvirket Arbeiderpartiets integreringspolitikk kraftig. Men den rasistiske politikken Sverigedemokraterna står for, har vi ingenting til overs for, sier han.

To år senere, september 2014: SD har akkurat skapt et politisk jordskjelv ved å mer enn doble sin oppslutning ved siste valg. I Norge er Frp kommet inn i regjering, og stortingsrepresentant Ellingsen uttaler seg på nytt til Klassekampen, men denne gangen er tonen litt annerledes:

– Hva vil skje i Sverige hvis de etablerte partiene gjør som de lover, og fortsetter å stenge SD ute?

– De vil bare fortsette å vokse. Å overse SD betyr å tråkke på de tretten prosentene som har stemt på dem. I stedet for å bare henge ut SD, må de etablerte partiene ansvarliggjøre dem, og tørre å ta debatten om innvandring på en fordomsfri og åpen måte.

Over 780.000 svensker stemte på Sverigedemokraterna. Hvis SD nå er smarte, sier Ellingsen, kan de utrette store ting i svensk politikk.

– SD må finne ut hvor de skal. Hvis de skal omsette tilliten de nå har fått i noe annet enn negativitet, må de ha en smart plan.

– Erna Solberg sier det er trist at så mange stemte på SD. Hva mener du om det?

– Erna Solberg får stå for sine meninger. Jeg synes man skal være veldig forsiktig med å rakke ned på folks meninger. Jeg er for eksempel skeptisk til holdningene en del muslimer har. Men å si at de ikke får lov til å ha holdningene, det er utenkelig for meg. Politikere skal ikke være noen forbanna overdommere.

Nei, det skulle tatt seg ut om politikere skulle vært overdommere og rakket ned på folk ved å kalle politikken deres for rasistisk….

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..