Klipp-og-lim-og-legg-inn-en-feil-journalistikk

Aftenposten meldte på mandag at «Kate Bush setter ny, historisk rekord» ved å bli den første kvinnen som har hele åtte album samtidig på den britiske bestselgerlisten.

Aftenposten oppgir Guardian som kilde, og de av leserne som følger lenken oppdager raskt at 98% av Aftenpostens artikkel er direkte oversettelse av kilden. For syns skyld har man tilføyd et par malende beskrivelser av Bushs «særegne stemme» og av det «trendskapende Storbritannia» – og så en ganske åpenbar feil.

Guardian forteller oss nemlig at det er kun to mannlige artister/grupper som har overgått Bush:

Bush is now behind only Elvis Presley, the overall record holder who had 12 entries in the top 40 following his death in 1977, and The Beatles, who notched up 11 simultaneous top 40 entries with their 2009 album reissues.

Men når Aftenposten skal passe på å nevne at dette altså skjedde «i det trendskapende Storbritannia», så blir setningen så lang at de må dele den opp i to. Hvilket jo ikke ville vært noe problem så lenge man klarte å lese hele originalsetningen og se at ‘only’ viser til både Elvis og Beatles.

Men i stedet skriver Aftenposten (min uth.)

Den eneste artisten, noensinne, som slår Kate Bush, er Elvis Presley. Rett etter hans bortgang, i 1977, føk 12 album rett inn på bestselgerlistene i det trendskapende Storbritannia.

For så uanfektet å følge opp med:

I 2009 klarte The Beatles å erobre 11 av plassene på albumlisten, i forbindelse med en gjenutgivelse av samtlige av gruppens LP-er.

Og stakkaren som har skrevet bildeteksten (til et bilde av Elvis) har enten blitt riktig så forvirret, eller bestemt seg for å helgardere:

Etter at Elvis døde, i 1977, føk 11 av albumene hans rett inn på den trendskapende salgslisten i Storbritannia.

Tydeligvis ikke bare Dagbladet og VG som burde ta til seg Brita Møystad Engseths kronikk om slurv i kulturjournalistikken.

2 kommentarer om “Klipp-og-lim-og-legg-inn-en-feil-journalistikk

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..