Men hva var egentlig spørsmålet om kronprinsbarna?

En stadig gjenganger når media skal rapportere om meningsmålinger og undersøkelser, er at journalistene ikke evner eller gidder å være presise med hva deltagerne i undersøkelsen faktisk ble spurt om. Ofte ser vi at den fremstillingen som gis i overskriften, om at «Flertallet av de spurte mener at ___», slett ikke stemmer med det spørsmålet som de faktisk svarte på.

På søndag hadde NRK målt folks mening om kronprinsparets skolevalg, og stilte spørsmålet:

1. Hva syns du om at kronprinsparets barn fra høsten av skal gå på private skoler i stedet for offentlige skoler?

Svaralternativer: svært negativt, negativt, verken eller, positivt og svært positivt.

Ut fra svarene på dette spørsmålet setter NRK opp overskriften og ingressen:

Er negative eller likegyldige til kongelig skolebytte

Tre av ti nordmenn er negative, mens fire av ti bryr seg ikke om at kronprinsparet flytter barna sine til private skoler.

Først et stykke nede i artikkelen presiseres det at gruppen på fire av ti (41 %) er de som har svart «verken eller» på spørsmålet om skolevalget er positivt eller negativt (og at det ikke inkluderer ‘vet ikke’, som er en egen kategori).

For meg er det ganske åpenbart at svaret «verken positivt eller negativt» ikke på noen måte behøver å bety at man er likegyldig til spørsmålet om kronprinsparets skolevalg. Svaret inkluderer i hvert fall også dem som:

1) Har tenkt mye på saken, ser at det er argumenter både for og imot, og derfor ikke klarer å falle ned på noen av ‘sidene’ (og er derfor nødt til å svare ‘verken eller’, selv om det mest korrekte egentlig ville vært ‘både og’.)

2) Har en klar personlig mening om saken, men mener at dette er et spørsmål som kronprinsparet må få avgjøre selv og som ikke bør være gjenstand for masse offentlig debatt – og derfor ønsker de heller ikke selv å uttrykke sin mening gjennom å svare ‘positivt’ eller ‘negativt’.

3) Mener (som forrige) at dette er et spørsmål som kronprinsparet må få avgjøre selv, og derfor – av bevissthet og ikke av likegyldighet – har unnlatt å gjøre seg opp noen egen mening om spørsmålet.

Alle disse kategoriene er noe ganske annet enn å være likegyldig til spørsmålet, og det burde være lov å forvente at journalister – også når de må komprimere budskapet inn i en overskrift eller ingress – klarer å la være å beskrive saken på en direkte feilaktig måte. Om man f.eks. hadde skrevet at «Tre av ti nordmenn er negative, mens fire av ti uttrykker ingen klar mening om at kronprinsparet flytter barna sine til private skoler«, så hadde det vært en (tilnærmet) like kortfattet og langt mer presis gjengivelse av meningsmålingen.

For øvrig fremstår det som nokså pussig at NRK slår stort opp at hele 7 av 10 er negative og ‘likegyldige’ til skolevalget – for så å intervjue samfunnsforsker Thorgeir Kolshus som uttrykker forbauselse over at det er så mange som 25 % som er positive:

– Jeg har vanskelig for å se at dette kan være uproblematisk eller at dette er noe som kan hjelpe kongehuset. Det ser ut som de yngre er mer positive enn de eldre, kanskje de har større aksept for at de velger annerledes, funderer han.

Dette mener Kolshus altså samtidig som han «er noe overrasket over at såpass mange er såpass negative»og belærer de såkalt ‘likegyldige’  om at dette slett ikke er noe å stille seg likegyldig til. Personlig har jeg litt ‘vanskelig for å se’ hvordan man tilsynelatende kan oppfatte alle gruppene i undersøkelsen som bemerkelsesverdig store.

Ellers burde Kolshus innse muligheten for at en del av de ‘positive’ er personer som ikke behøver å mene at dette vil «hjelpe kongefamilien», men som ønsker å uttrykke støtte til at dette er et valg som kronprinsparet bør få ta selv. Selv om det strengt tatt ikke er det man blir spurt om, så må man forvente at en del av respondentene svarer på en slik ‘taktisk’ måte – ikke minst når vi ser hvordan gruppen av ‘verken eller’-respondenter blir vinklet som en mangel på støtte til kronprinsparet.

 

 

 

 

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..