Kalenderfrykt

I flommen av dekning og analyser av den uspesifikke terrortrusselen som PST og regjeringen meldte om på torsdag, har NRK (senere også plukket opp av Dagbladet) tatt tak i at noen islamske ekstremister har uttalt at den hellige måneden Ramadan er ekstra egnet for å utføre terrorangrep og oppnå martyrium, og at dette kanskje vil gjelde aller (for de som tror på sånt) på «skjebnenatten», Laylat al-Qadr, som markerer natten da Koranen for skal ha blitt åpenbaret for Muhammed.

Greit nok, oppi all spekulasjonen om det mulig planlagte terrorangrepet, er det greit å også ta opp muligheten for at terroristene kan ha planlagt angrepet ut fra denne typen symbolikk, når tross alt noen ideologer har uttalt dette og kontraterrorisme-eksperter tar det på alvor. Men man burde være svært bevisst at sammenfallet kan være rent tilfeldig, og at man kan havne fullstendig ute på bærtur dersom man prøver å finne symbolske sammenhenger og budskap i alt mulig – og man burde i hvert fall bestrebe seg på å ikke koble denne terrortrusselen til måten dagen markeres av det store flertallet av  fredelige muslimer.

NRKs forsidepresentasjon er ikke en spesielt god start i så måte:

advartdag

Og allerede i ingressen tidfestes denne datoen ut fra en «egen antiterror-kalender»:

I en egen anti-terrorkalender faller dagen natt til fredag 25. juli.

Bakgrunnen for denne odde formuleringen er 1) at Laylat al-Qadr, i likhet med alle andre islamske merkedager, følger en månekalender og derfor faller på forskjellig dato hvert år, og 2) på toppen av dette, så strides dessuten de (Koran-)lærde om hendelsen skal markeres på den 21., 23., 25., 27. eller 29. dagen av Ramadan (men konsensus blant flertallet, som ‘antiterror-almanakken’ tar utgangspunkt i, er den 27.). Man skulle like fullt tro at det burde være mulig å la være å skrive (denne gangen inne i selve artikkelen) at «27. dag av Ramadan faller etter anti-terroralmanakken i år natt til fredag den 25. juli.» Selv om man fryktet at en tenkt antisemittisk kristenfundamentalisk gruppe planla terrorangrep i påsken for å hevne Jesu korsfestelse, ville man neppe skrevet at «I følge en antiterror-almanakk faller langfredag på 12. april i år», når dette er dato-informasjon man kan finne akkurat like godt i en helt vanlig og fredelig almanakk.

NRK nevner også at den mulige koblingen til denne datoen også ble trukket da amerikanske myndigheter utstedte en bred terroradvarsel i fjor, og viser til ekspertkommentator Peter Bergen som, i følge NRK:

Blant annet trakk [] fram flere tidligere angrep på merkedagen «Night of Power»

Men så, allerede i neste setning, innrømmer NRK at Bergen slett ikke trakk frem ‘flere’ angrep på denne datoen – kun ett eneste (forsøk på) angrep (i Yemen i 2000), samt at Osama bil Laden skal ha skrevet (eller rettere sagt datert) sitt testamente på denne datoen året etter.

Men ettersom de heeelt på slutten av artikkelen (en relativt lang artikkel med ikke mindre enn fem navn på byline) slipper til Midtøsten-professor Knut Vikør som stiller seg skeptisk til hele ideen, så mener NRK at artikkelen står seg godt:

Og da er det tydeligvis greit med tøvete og villedende fremstillinger, så lenge man kan påberope seg ‘bred dekning’.

(Tilføyelse lørdag morgen: Herværende innlegg er nå også publisert på Dagbladet Meninger. I etterkant av innlegget har NRK redigert artikkelen ved å bytte ut bildet av muslimer i bønn med en en skjermdump fra ‘antiterror-almanakken’, og har også lagt saken «PST: – Vil ikke knytte trussel til religiøse høytider» som toppsak. De har imidlertid fortsatt ikke fått somlet seg til å rette den rene feilen om at Bergen skulle ha trukket fram «flere tidligere angrep».)

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..