Aldri tro på overskriftene

På NRKs forside i dag finner vi følgende overskrift:
hjelperikke
Artikkelen har samme overskrift:

– Det hjelper ikke å gi tiggerne penger

Men så, når vi kommer til de direkte sitatene fra intervjuobjektene (en gruppe på 6 rumenske hjelpearbeidere fra organisasjonen Caritas, som er i Oslo på en 3 dagers ‘studiereise’ for å lære om hvordan veldedige organisasjoner jobber i Norge), så kan vi lese følgende:

– Bør nordmenn gi penger til tiggerne?

– Vi kan ikke si hva nordmenn skal gjøre. Og det er ikke et enkelt svar på dette, sier de.

– Men det hjelper ikke tiggerne å bare gi dem penger. Som sagt er det ikke et enkelt svar på dette, men det er veldig kortsiktig å bare gi bort penger. Tigging løser ikke de grunnleggende problemene for romfolket, sier de.

Hjelpearbeiderne mener at nordmenn heller må gi de tiggende romfolk noe å gjøre, betalt arbeid slik at de får et bedre og mer verdig liv. Dessuten mener de at myndighetene i større grad må på banen med tiltak og løsninger for romfolket.

– Aller helst bør det være et koordinert opplegg fra samtlige EU-land for å løse det store problemet med romfolk i hele Europa. De trenger utdanning, jobb og et verdig sted å bo, sier de.

Med andre ord: Det utsagnet som løftes frem i overskriften som en autoritativ uttalelse om at ‘selv rumenere’ avviser at det er noen vits i å gi penger til tiggere, viser seg å koke ned til at de sier at tigging ikke løfter folk ut av fattigdom eller løser de strukturelle problemene som har gjort at de havner der – noe som selvfølgelig de aller færreste, om noen, er uenige i.
Og så det er klart: Min kritikk er selvsagt ikke rettet mot hjelpearbeiderne som svarer helt sobert og betimelig på NRKs spørsmål, men mot NRK som velger seg en overskrift som 1) er en uriktig gjengivelse av det som de har sagt, og 2) åpenbart vil bli (feil)tolket som et innlegg i den løpende debatten om tiggere og tiggeforbud.

Midt inne i teksten finner vi også det fremskutte sitatet:
bedrelavare
(«Det er bedre å la være å gi dem penger. Det er veldig kortsiktig. Tigging løser ingen problemer for rom-folket.»)

Dette er som kjent en vanlig del av layouten på NRKs nettartikler, der et viktig sitat, som kan leses i sin kontekst i den vanlige artikkelteksten, blir løftet frem og gjort mer synlig for leseren.
Det pussige med dette er at mens de to siste setningene (om kortsiktighet og at det ikke løser grunnleggende problemer) kan gjenfinnes lenger nede i intervjuet (se mitt sitat over), så står det ingen steder noe som engang ligner på påstanden om at «Det er bedre å la være å gi dem penger». Tvert imot siteres de på at de ikke vil si hva nordmenn hva nordmenn bør gjøre, og de beskrives som «skeptiske» til tigging (igjen – hvem er ikke det?). Når vi allerede har sett at NRK har valgt en overskrift som klart fordreier hva intervjuobjektet faktisk har sagt, så er jeg også ganske «skeptisk» selv til hvorvidt sitatet «Det er bedre å la være å gi dem penger» overhodet er korrekt (eller om de kanskje i realiteten har sagt f.eks. «Det er bedre å la være å gi dem penger og heller ____» – noe som selvfølgelig endrer betydningen av utsagnet ganske radikalt).

Når hjelpearbeiderne i tillegg sier at de «ikke [er] så sikre på om det vil være lurt å innføre tiggerforbud i Norge nå og advarer mot at «et plutselig tiggerforbud kan skape ny nød og bidra til mer kriminalitet» (min uth.), så burde det være helt tydelig at de mener at tigging kan bidra til å avhjelpe enkeltpersoners nød – samtidig de understreker at det ikke kan fungere som annet enn en nødløsning og at det trengs helt andre grep for å få bukt med problemet. Da er det synd at NRK ikke kan la saken stå på egne ben, men føler behov for å legge på en villedende og tabloid overskrift.

En kommentar om “Aldri tro på overskriftene

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..