Manifest gravejournalistikk

Manifest Tidsskrift publiserer nå en liste over de 41 fastlegene i Norge som reserverer seg mot å henvise til abort eller sette inn spiral.

Dette er realiteten:

Manifest Tidsskrift googler «har reservert seg mot å utføre følgende» site:legelisten.no, og publiserer så en artikkel der de lenker direkte til Googles søkeresultat. De proklamerer også i ingressen at «Disse 41 legene har reservert seg mot å henvise til abort og sette inn spiral«. At det strengt tatt burde stått «mot å henvise til abort og/eller sette inn spiral» kan vi vel saktens se gjennom fingrene med. Mer pinlig – som Johan Høgåsen-Hallesby påpeker i kommentarfeltet – er at tallet «41 leger» er tatt direkte fra antall treff i Google-søket (og det til og med et omtrentlig resultat: «About 41 results» – det faktiske antall treff er 38). Hadde man tatt seg bryet med å faktisk lese gjennom disse treffene, ville man raskt ha oppdaget at mange av navnene opptrer flere ganger (ofte flere ganger på rad), og at det faktisk bare er 19 leger som står oppført med reservasjoner.

Men det var kanskje viktigere å foreta en symbolsk listepublisering og oppfordre leserne til å bruke sin pasientmakt, enn å foreta en elementær kvalitetssikring for å sjekke at listen faktisk kunne anvendes i praksis….

 

[Oppdatert 23.3: Manifest har nå luket ut tallet ’41’ fra artikkelen.]

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..