BI-underslagene

Takket være telefonavlytting fri diktning vanlige bloggjournalistiske metoder, kan undertegnede i dag avsløre hva som kommer til å være NRKs toppsak neste mandag:

———————————————

ØKONOMER STÅR BAK TO AV TRE TILFELLER AV GROVT UNDERSLAG

En fersk undersøkelse gjort av Høgskulen i Skottfjelldal på oppdrag fra NRK har sett på forekomsten av grov økonomisk kriminalitet i Norge de ti siste årene. Granskningen viser at 65% av alle dommer var mot personer som hadde økonomiutdanning på mastergrads nivå eller høyere.

Flere eksperter mener dette er for mange underslag (selv om et par også uttalte at det var «omtrent passe»).

Studien har gått gjennom alle endelige dommer for grov økonomisk kriminalitet i perioden. Målet har vært å finne ut hvor stor andel av underslag som blir begått av økonomiutdannede, hvilke grader som går igjen. Og ikke minst – om det finnes systemfeil som bør rettes opp for å hindre flere underslag.
For til tross for at Norge har lite økonomisk kriminalitet og korrupsjon – og at de færreste økonomer begår underslag eller annen økonomisk kriminalitet – viser NRKs kartlegging en overrepresentasjon av gjerningspersoner med høyere økonomisk utdanning.

Statsministerens nyttårstale

I sin første nyttårstale gjorde statsminister Erna Solberg det klart at kunnskap og høyere utdanning kommer til å være et grunnleggende fokus for den borgerlige regjeringens. Legger man tallene i NRKs kartlegging til grunn, vil det bli nok et dystert år for økonomisk underslag:

I snitt begås det ørten underslag hvert år av en person med økonomisk utdanning. Det er nesten fjaksen underslag hver måned.

Ofte er det menn født i Norge, med høyt betrodd jobb, men med rusproblemer og høyt personlig forbruk, som står bak underslagene. Og det er de samme utdanningsstedene og akademiske gradene som går igjen når økonomer begår underslag.

Og ofte er det kjent for omgivelsene før underslaget at personen har høyere økonomiutdannelse.

Følg debatten på sosiale medier: #BIunderslagene

– Når 65% av alle underslagene er begått av økonomiutdannede, er det et uttrykk for at vi ikke er gode nok til å forebygge alvorlig hvitsnippkriminalitet begått av denne gruppen. Jeg mener og tror at en god del av underslagene kunne vært forhindret, dersom universitetene hadde tatt bedre ansvar for økonomistudenter og gitt dem et mer forsvarlig tilbud, sier professor Trond Velrød.

Professor Velrød er også opptatt av at tallene ikke må gi inntrykk av at flertallet som har slik høyere utdanning er i stand til å begå underslag. Tvert i mot dreier det seg om en liten gruppe.

– Når to av tre saker dere viser til omhandler personer med høyere økonomiutdanning, kan det fort gi et feil bilde. Det finnes mange flere økonomer som ikke begår underslag.

Tallene NRK nå legger frem representerer ikke alle underslag begått i den aktuelle tidsperioden, fordi mange underslag enkelt og greit aldri endte med rettssak. Noen underslag forblir uoppklarte, noen gjerningspersoner har begått selvmord etter å ha blitt avslørt, andre har rømt og aldri blitt pågrepet. I noen saker er også den som sto tiltalt for underslag blitt frifunnet.

– Vi kan si det veldig folkelig; for å underslå store pengesummer er det lett å tenke seg at denne henger sammen med at vedkommende har høyere økonomiutdanning. Men det er ikke dermed sagt at det er utdanning som begår underslag. Det kan være andre faktorer i et menneske som gjør at utdannelsen gjør deg mer sårbar.

———————————————————————-

SLIK HAR VI JOBBET

Det begås svært lite økonomisk kriminalitet i Norge. Forekomsten av korrupsjon og annen grov økonomisk kriminalitet her i landet er blant de laveste både i Europa og i verden – og lavere enn land som Sverige, Danmark og Finland.

At det begås svært få underslag totalt, betyr også at det begås svært få underslag av personer med  høyere utdanning i økonomi. Men det er likevel kjent gjennom forskning at denne gruppen er overrepresentert i statistikken over grov økonomisk kriminalitet.

Utdanning begår ikke korrupsjon. Tusenvis av mennesker i Norge har høyere utdanning i økonomi – på mastergradsnivå eller høyere – uten at de noensinne utgjør noen trussel for å begå økonomisk utroskap. For eksempel viser vår kartlegging at nesten ingen kvinner med økonomiutdanning begår underslag.

Det er derfor en utfordring å undersøke overrepresentasjonen av mennesker med høyere økonomiutdanning blant disse gjerningsmennene, uten samtidig å stemple en stor gruppe mennesker som potensielle hvitsnippforbrytere. For det er det ingen grunn til.

Organisasjonen Econa representerer mange mennesker med økonomiutdanning i Norge. Deres syn på forholdet mellom økonomiutdanning og underslag hun du lese her.

Flere av kildene vi presenterer i denne saken peker på at det er en liten gruppe personer, som har kjennetegn som en høyere økonomiutdanning, høyt personlig forbruk, og rusproblemer, som utgjør risikogruppen. Hvilken komponent som utløser underslagene vil variere – ofte er det når flere risikofaktorer hoper seg opp i ett individ.

Overrepresentasjon

Igjen: Antall underslag i Norge er så lavt at det ikke kan utledes at en person med høyere økonomiutdanning er nevneverdig mindre pålitelig enn andre. Samtidig er det viktig å finne ut om det kan settes inn tiltak slik at gruppen med økonomiutdannende som begår underslag kan gjøres ennå mindre.

65% av alle underslag og annen grov økonomisk kriminalitet – mer enn to av tre tilfeller – er begått av økonomer. Vi har sortert ut de fleste av de underslagene der det ikke oppgis noen klar sammenheng med personens økonomibakgrunn. Det samme har vi gjort med underslag begått av personer med økonomiutdanning på bachelornivå eller tilsvarende. Vi mener derfor at våre tall er på den nøkterne siden.

Rundt 80 prosent av disse underslagene er begått av personer med eksamen fra to utdanningssteder: BI i Oslo og NHH i Bergen. Dette er på mange måter to svært ulike institusjoner, men vi har valgt å gruppere dem sammen under karakteristikken «BI-underslag», fordi det gjør det enklere for oss å vinkle saken og oppsummere den i ett ord.

Blant de resterende 20% fins vi utdanningssteder som Høgskolen i Oslo og Akershus, Markedshøyskolen, Universitet i Oslo og Handelshøyskolen i Trondheim (tidligere TØH).

——————————————————————–

Leder for NRKs økonomiredaksjon skriver i sin kommentar:

Kan man gjøre mer?

Få med høyere økonomiutdanning begår kriminalitet, og de aller færreste ender med å begå grovt underslag. Men vår kartlegging viser en overrepresentasjon av underslag der gjerningspersonen hadde økonomiutdanning på mastergradsnivå eller høyere. Det er egnet til å bekymre.

Når mer enn to av tre underslag i en tiårsperiode er begått av personer med høyere økonomiutdanning, kan det være grunn til å stille noen spørsmål.

La oss slå det fast med en gang; det er få økonomer som begår kriminalitet – og de aller færreste som ender med å begå underslag. Men NRKs kartlegging viser en overrepresentasjon av underslag der gjerningspersonen hadde høyere utdanning i økonomi, det er egnet til å bekymre.

Ofte er også rusproblemer og personens personlige forbruk en faktor i dette bildet.

Har man gjort nok?

Gjennomgangen viser at det ofte er menn født i Norge, med en betrodd jobb men med rusproblemer og med høyt personlig forbruk, som står bak underslagene. Spørsmålet er om man har gjort nok for å fange opp disse tilfellene – og om man i fremtiden kan gjøre mer for å fange opp flere.

——————————-

FØLG MED VIDERE

NRK vil i flere dager sette fokus på underslag og økonomiutdannelse. Vi vil også konfrontere finansministeren, justisministeren og kunnskapsministeren om hva de har tenkt å gjøre med dette problemet.

Følg med TV, radio og nett. Delta gjerne i debatten på sosiale medier: #BIunderslagene.

2 kommentarer om “BI-underslagene

  1. Tilbaketråkk: Internett, Januar 2014 | Funfacts til folket

  2. Tilbaketråkk: #NRKpsyk – When all else fails: Deny | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..