Scene fra inngangsdøren i Stortinget

– Hei, Bent!

– Nei – hei, Bent! Tenk å møte deg her i døra!

– Hvordan går det med deg, da, Bent?

– Å, det er virkelig en travel jobb å være helseminister. Nå kommer jeg nettopp fra en debatt på Aftenposten TV om reservasjonsmulighet for fastleger.

– Hvordan gikk det, da?

– Nei, programlederen innledet med å trekke fram en lege fra kvinneklinikken på Haukeland som var sterkt imot at fastleger skulle kunne reservere seg mot å henvise seg til abort – så jeg påpekte (slik jeg også gjorde da jeg møtte denne legen direkte på Aktuelt i går) at dette var et underlig standpunkt fra en lege som jobber på sykehus, når sykehusleger i alle år har hatt en lovfestet rett til å reservere seg mot abortinngrep.

– Aksepterte hun det, da?

– Nei, tvert imot – hun sa at det var nettopp dette som var poenget til klinikklegen: At sykehuspersonell kun hadde reservasjonsrett mot selve inngrepet, og at det å henvise til abort var sammenlignbart med de oppgavene som sykehuspersonell ikke får reservere seg mot. Så jeg måtte irettesette henne og si at dette var å stille seg til doms over andre legers etiske vurderinger, og det burde hun ikke gjøre.

– Javel?

– Og dette syntes jeg var et så godt poeng at jeg gjentok det mot slutten av debatten: At dette nye forslaget ikke burde være kontroversielt, når det alltid har vært bred politisk enighet om at sykehusleger bør ha rett til å reservere seg mot å delta i abort. Men programlederen fortsatte å insistere på at «det er veldig stor forskjell mellom spesialisthelsetjenesten og fastlegeordningen», uansett hvor mye jeg prøvde å forklare at prinsippet er det samme og at det er viktig at vi også gir rom for fastleger som har forskjellig syn på dette. Men, nok om meg – hva skjer med deg, Bent?

– Å, det er nok å gjøre også når man sitter i opposisjon og er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité – ja, det vet jo du alt om. Nå nylig i februar så skrev jeg et innlegg i Vårt Land og Minerva der jeg argumenterte imot Kristin Clemets forsvar for reservasjonsretten.

– Jaha?

– Ja, jeg skrev blant annet at «[Det] er en fastleges plikt og ansvar, dersom kvinnen ønsker dette, å gi henvisningen videre i helsetjenesten. Fastlegen er første møte kvinnen har med helsevesenet. Hun skal da få medisinsk veiledning, ikke bli møtt med en enkelt leges egne moralske oppfatninger.»
Og videre at «[Det] var aldri Stortingets intensjon at reservasjonsretten [for assistert befruktning] skulle gjelde henvisninger, slik heller ikke reservasjonsretten i abortloven gjelder henvisninger. Det er en stor prinsipiell forskjell på det å utføre et inngrep og å henvise pasienter til et lovpålagt tilbud. Denne prinsipielle forskjellen gjelder dels grad av deltakelse, men først og fremst handler det om hvordan pasienten påvirkes av de to ulike leddene. En pasient vil aldri bli konfrontert med at det er leger eller sykepleiere på et sykehus som har reservert seg, for disse jobber med andre pasienter.»
Og så avsluttet jeg med å si at «Selv om tilfellene er få, målt i prosent av fastlegebesøk, er det behov for en prinsipiell avklaring. Det er nok arbeid for leger i Norge. Har en så sterke motforestillinger mot å henvise til lovlige helsetilbud, så bør en søke arbeid alle de stedene en ikke utsettes for dette.»

(Pause)

– Så…

– Ja…

– Ja…nei…vi får vel se å komme oss videre.

– Ja, vi kan jo ikke bli stående her og prate hele dagen….vi sperrer jo for andre som skal inn og ut av døren.

– Nettopp. Dessuten blir det sikkert ikke lenge til vi møtes igjen samme sted.

– Du kan nok ha rett i det. Ha det da, Bent.

– Ha det, Bent.

4 kommentarer om “Scene fra inngangsdøren i Stortinget

  1. Tilbaketråkk: Ukens premie 3/2014 | bederva nett

  2. Tilbaketråkk: Reservasjonsrettsstaten | Langust og korsnebb

  3. Tilbaketråkk: Høydepunkter fra arkivet | Langust og korsnebb

  4. Tilbaketråkk: Helseministerens bekymring for skremselspasientjournalistikk | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..