Dagens sitat: Minerva om SV

SVs evaluering av egen valgkamp og valgnederlag er ferdig, og Minervas Lars Akerhaug er på pletten med sin analyse av analysen (inklusive intervju med SU-leder Andreas Halse).

Akerhaug er ikke uventet kritisk til rapportens konklusjoner, og også presentasjonen av rapporten på sv.no blir gjenstand for hans kritikk:

Det er fire måneder siden valget og det er snart tid for et oppsummerende landsstyremøte. Katastrofevalget skal oppsummeres, veien skal stakes videre fremover og ikke minst skal man finne frem til entusiasmen som kan løfte partiet til fordums høyder. «Vi må gjenreise partiorganisasjonen», står det å lese på SVs hjemmesider. Klikker man seg inn på saken får man se et bilde av Audun Lysbakken, Bård Vegard Solhjell og Inga Marte Thorkildsen sammen med en for de fleste helt ukjent kvinne.

Den «for de fleste helt ukjente kvinnen» er SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal, som også uttaler seg innledningsvis i nyhetssaken.

Akerhaug utdyper ikke sin kommentar til bildebruken, så det fremstår som heller uklart om han mener:
1) At man burde valgt seg et illustrasjonsbilde som ikke inneholdt noen «ukjente» personer (selv om denne personen faktisk intervjues i artikkelen), eller
2) At man burde retusjert bort alle «ukjente» personer fra illustrasjonsbildet, eller
3) At det er et symptom på at et parti lever i skyggenes dal når partisekretæren ikke har høy gjenkjennelighets-faktor i offentligheten (dette formodentlig i skarp kontrast til velkjente fjes som Lars Arne Ryssdal og Finn Egil Holm).

Akerhaug er også meget kritisk til SVs fokus på «styrking av partiorganisasjonen», og siterer bl.a. Halse til støtte for at dette blir for ensidig:

[Halse] peker på en annen årsak til manglende oppslutning. Det er ikke nødvendigvis partiorganisasjonen som er hovedårsaken til SVs manglende oppslutning.

– Gode svar og høy troverdighet på områder som økonomi og næringsliv tror jeg er en forutsetning for å være et stort parti i Norge.

Det litt pussige er at den tidligere nevnte nyhetssaken allerede i ingressen forteller oss at:

SVs valgnederlag skyldes for lite politikkutvikling og for svak organisasjon og samhandling. Det er konklusjonen i en evaluering av SVs valgkamp.

og lenger nede at:

Analysegruppa trekker fram to årsaker til valgresultatet:

Den første årsaken de peker på er for lite politikkutvikling.

Analysegruppa skriver: «SV gjekk inn i regjering med mange, konkrete politiske framlegg vi hadde utvikla over tid, og som var godt forankra i partiet. Særleg i andre periode evna vi ikkje i stor nok grad å utvikle nye, konkrete politiske framlegg. Dette trass i ein arbeidsprogramprosess som involverte store deler av partiet, og organisasjonar og miljø utanfor SV. For mykje av energien i SV vart nytta til å handtere dei debattane som dukka opp kvar einskild dag, og for lite av dei samla ressursane i partiet vart sett inn for å utvikle politikk for morgondagen. Resultatet var at vi mangla nok konkrete og tydelege nye politiske framlegg å presentere for veljarane ved valet i 2013.»

samt avslutningsvis at

«SV må jobbe meir systematisk for å auke truverde på fleire politikkområde, slik at langt fleire veljarar får tru på at politikken vår er mogleg å gjennomføre i praksis»,

mens Akerhaug på sin side mener å ha belegg for å skrive at:

Det er ikke første gang SV tar opp hvor svak partiorganisasjonen er og påpeker at noe må gjøres med dette. Hovedformålet er ikke å vinne større oppslutning blant velgerne eller økt gjennomslag for egne saker. Det er å «styrke partiorganisasjonen».

.
(Les også undertegnedes egen analyse fra før valget av noen av årsakene til SVs motgang.)

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..