Never check a good number

Fjoråret ble det dystreste drapsåret på over ti år.

melder NRK.

49 personer ble drept i året vi nettopp har lagt bak oss.

Vi må over ti år tilbake i tid for å finne like mange drap som i 2013.

(Den litt vage formuleringen «over ti år tilbake i tid» skyldes tilsynelatende at journalisten ikke hadde statistikk fra før 2003 for hånden.)

Så blir bildet nyansert av voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk (hvem ellers?), som sier at: «drapstall kan variere fra år til år, men at det høye tallet er verdt å bite seg merke i.

– Siden Norge har få drap i forhold til andre land, kan dette skyldes tilfeldige variasjoner. Likevel er dette en opphopning av drap, og vi må følge med på om dette er en trend som vil holde seg i årene fremover»

Så følger en gjennomgang av hvordan drapene fordelte seg geografisk og mellom ulike kategorier, så drøftinger av årsakene til drap (både de umiddelbare og de strukturelle) – og så, helt nederst i artikkelen, får vi vite at (min uth.):

NB: NRKs drapsoversikt er satt sammen av våre egne arkiver og NTB. Trolig vil dette ikke stemme overens med Kripos’ drapsstatistikk for 2013, når denne foreligger.

Årsaken er at politiet ikke regner voldstilfeller med døden til følge som drap. Disse tilfellene er med i vår oversikt. I tillegg må det foreligge en drapsdom for at saken teller med i Kripos-oversikten.

Smak litt på den. Du må lese til bunnen av artikkelen for å finne ut at hele artikkelens premiss – at 2013 var det «dystreste drapsåret på over ti år», som overskrift og forside sier – rett og slett ikke stemmer, fordi man sammenligner 2013-tall som inkluderer «voldstilfeller med døden til følge» med historiske tall som ikke regner med disse sakene!

Nå utelukker selvfølgelig ikke dette at det faktisk var en økning i antall drap siste året, og kanskje også en som ikke bare utgjør tilfeldige variasjoner. 49 drap i 2013 (med NRKs tellemåte) er 40-60% over Kripos’ tall for de siste årene, så det kan meget vel hende at det vil være en klar (og bekymringsfull) økning også når man tar bort de drapene som ikke kommer med i Kripos’ statistikk.
Men jeg aner ikke om dette er tilfelle eller ikke etter å lest artikkelen – og det gjør heller ikke du, med mindre du har mulighet til å gjøre en kvalifisert gjetning ut fra spesialkunnskap om forholdstallet mellom «drap» og «voldstilfeller med døden til følge». Og heller ikke journalisten kan si noenting om dette – selv om man skulle tro at det ville være en relativt overkommelig å sjekke politiets statistikker for tidligere år og regne sammen tall som man kan sammenligne med NRKs egenutregnede 2013-tall.
Men selvfølgelig – det ville ha krevd at man investerte noen arbeidstimer i å anskaffe og analysere disse statistikkene, fremfor i å lage en «interaktiv geografisk oppsummering av alle drapene i 2013″….

 

[Oppdatert 16.1: Kripos’ endelige drapsstatistikk for 2013 viste 45 drap.]

En kommentar om “Never check a good number

  1. Elementær metodefeil vil jeg si. Her sammenligner man to ulike størrelser og trekker vidløftige konklusjoner…

    I tillegg er det innslag av tilfeldige svingninger i slike små tall. Om forskjellen mellom 2012 og 2013 er tilfeldig eller del av en trend er umulig å si uten å gjøre nærmere statistiske analyser, og det er neppe journalisten kvalifisert til.

    Liker

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..