En promille her og en promille der

(Ja, dette er nok et innlegg som har blitt liggende i skuffen så lenge at det har blitt gammelt nytt. C’est la vie.)

Tirsdag 10. var tydeligvis promille-dag* i Aftenposten.

Først ble SSBs nyeste befolkningstall frontet som toppsak på denne måten:

etniske

Det er blitt færre etniske nordmenn i Norge

Vi er blitt en halv million flere innbyggere i Norge siden 2004. Personer med innvandringsbakgrunn står for hele veksten.

– Gruppen uten innslag av innvandring, hverken hos foreldre eller besteforeldre, er gått ned siden 2004, sier forsker Minja Dzamarija i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hvor stor var denne reduksjonen i «etniske nordmenn» (altså nordmenn med fire norskfødte besteforeldre), spør du kanskje? Jo, den var på så meget som 4400 personer over de siste 9 årene, eller ca. 490 personer i året. Av en totalbefolkning på ca. 3,9 millioner «etniske nordmenn», utgjør dette en reduksjon på 0,11% over ni år, eller 0,013% pr. år.

Selv om vi aksepterer premisset om at «etniske nordmenn» er en relevant størrelse som forteller oss noe som helst, så har undertegnede svært vanskelig for å skjønne at en så hårfin nedgang fortjener å presenteres som «Færre etniske nordmenn i Norge», og ikke som «Antall etniske nordmenn bortimot uendret».

Senere samme kveld ble befolkningstallene fortrengt som toppsak av Olav Thons planer om å overføre hele formuen sin til en stiftelse, noe som Aftenposten presenterte på følgende måte:

Olav Thon gir bort hele milliardformuen

Olav Thon (90) gir bort hele formuen sin på 25,4 milliarder kroner. Pengene skal gå til allmennyttige formål.

Lenger nede i samme artikkel modereres dette ganske ettertrykkelig:

– Vi regner vel med at vi skal være i stand til å dele ut minimum 50 millioner per år. Av dette beløp regner jeg med at omtrent halvparten skal gå til forskning, særlig innen matematiske og naturvitenskapelige fagområder, inkludert medisinske fag, sier Thon.

(…)

Av arven på 26 milliarder kroner tilsvarer en årlig utdeling på 50 millioner kroner 0,2 prosent. Avkastningen er trolig minst ti ganger så høy som dette, men Thon har foreløpig ikke avklart om den resterende avkastningen skal beholdes i stiftelsen eller gå til noe annet.

(I parentes bemerket: Det fremstår som litt underlig at Thonn «regner vel med at vi skal være i stand til å dele ut minimum 50 millioner per år«, når det vedtektene faktisk sier er (mine uth.) at: «[E]tt års samlede utdelinger maksimalt kan utgjøre NOK 50 millioner. Styret kan unntaksvis ved enstemmig beslutning forhøye denne summen til NOK 100 millioner.» )

Selv om 50 millioner i året også er anselig med penger, så turde det våre ganske åpenbart at med en utbetaling på 2 promille (unntaksvis 4 promille) i året til ideelle formål, så er overskriften «Olav Thon gir bort hele formuen sin på 25,4 milliarder kroner. Pengene skal gå til allmennyttige formål» kategorisk feilaktig.

Neste dag er økonomiavdelingsleder Sunnanå prisverdig klar på dette:

I tillegg vil Thon støtte en håndfull formål, blant dem forskning innen naturvitenskap og medisin. Selv anslår Thon disse gavene til å bli minst 50 millioner kroner i året.

Det er en betydelig mengde penger, som år etter år skal deles ut til glede for samfunnet for øvrig. Men er ikke nok til å si at Olav Thon gir bort hele formuen til gode formål.

Linken i sitatet er Sunnanås egen, og går pussig nok til Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums forsvar for Thon, og ikke til Sunnanås egen artikkel fra dagen før som påstår nøyaktig det samme som Stavrum (i hvert fall i overskriften/ingressen).

Men det er jo forsåvidt positivt at en nettavis lenker til konkurrenter og ikke bare til egne artikler…

.

*) Dobbeltbetydning, jeg? Skjønnerikkehvadusnakkerom.

En kommentar om “En promille her og en promille der

  1. Tilbaketråkk: Prosenthviskeleken | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..