Et reservasjonsrettskompromiss

Nå som regjeringen har varslet at en ha en full høringsrunde på hvordan man skal implementerer fastlegers reservasjonsrett mot å henvise abortsøkende pasienter til sykehus, så tenkte jeg at jeg skulle presentere følgende kompromissforslag som muligens kan ivareta både kvinnens behov for å slippe å møte ytterligere hindringer i prosessen med å å søke og gjennomføre en abort og «reservasjonslegenes» behov for å unngå å utarbeide en henvisning til sykehus for abort.

I regjeringens skisserte forslag, skal reservasjonslegen ha plikt til å skaffe pasienten time hos en annen allmennlege innen maks ett døgn. Så hva da om alle sykehus utpekte en eller flere av sine egne leger – gjerne leger som ikke normalt gjennomfører aborter – som «kontaktleger» til å håndtere slike henvendelser fra reservasjonsleger?

Kvinnene ville da få mulighet til å gå videre i abortprosessen uten noe forsinkede ekstraledd, ved at de kommer rett til sykehuset dit de uansett ville dratt for å gjennomføre aborten, uten å bli pålagt den ekstra oppgaven/byrden å selv måtte finne rett sted å henvende seg. «Kontaktlegen» på sykehuset vil også ha muligheten til å gjøre visse administrative forbedelser til aborten forut for timen, siden det bare vil være abortsøkende kvinner som blir henvist til til ham for «konsultasjon».

Samtidig vil reservasjonslegen få oppfylt sitt behov for å slippe å «henvise pasienten til abort» – alt han gjør er å henvise kvinnen til konsultasjon hos en allmennlege (akkurat slik alle parter forutsetter at reservasjonslegen skal ha plikt til å gjøre), bare at allmennlegen i dette tilfellet jobber på sykehus.

Påpek gjerne eventuelle problemer og snubletråder som jeg måtte ha oversett, men ut fra min (riktignok begrensede) kjennskap til spørsmålet) fremstår dette som et kompromiss som (i hvert fall i alle praktiske henseende) burde være spiselig for alle parter.

En kommentar om “Et reservasjonsrettskompromiss

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..