Ytringsfrihet og ytringsansvar

Heikki Holmås’ famøse tweet om Fremskrittspartiets plass i den nordiske partifloraen har ikke falt i god jord.  Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen var ikke blid:

FpU-leder Himanshu Gulati beskyldte Holmås for å «nøre oppunder fordommene og løgnene om Frp».

Erna Solberg var også ute med pekefingeren:

Jeg tenker at Heikki kunne holdt seg for god for det. Heikki er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin, for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn det.
(…)
Heikki Holmås burde unnskylde seg.

TV2s Sten Kåre Kristiansen går hakket lengre i sin kritikk:

– Jeg synes det Heikki Holmås skrev på Twitter, grenser til hets.

Men det finnes også folk på høyresiden som leverer et pasjonert og prinsipielt forsvar for folks rett til å ytre seg som de vil, uten å tenke på om andre vil bli fornærmet eller krenket og uten å bli avkrevd selvsensur eller botsøvelser:

I dag er ytringsfriheten en rettighet de fleste i vår del av verden tar for gitt. Men den er under et betydelig og økende press, ikke bare fra land og kulturer som ikke aksepterer en slik absolutt rettighet, men også fra en del av våre egne som er så engstelige for å fornærme sine medmennesker at de tier der de burde tale.

Et samfunn som er «litt demokratisk» er ikke et demokrati. Ei heller har et samfunn hvor en fritt bare kan si det opplagte, virkelig ytringsfrihet. Hvis ytringsfriheten skal ha en hensikt, må den være absolutt og innebære friheten til å si det andre ikke vil høre.
(…)
Toleranse oppfattes dessverre ofte i norsk offentlighet som evnen til å la være å tråkke andre på tærne. Det er en grov misforståelse. Toleranse er evnen til å tåle andres meninger, holdninger og handlinger også når en ikke selv deler eller aksepterer dem. Med andre ord er det et spørsmål om toleranse å godta andres rett til å tegne profeten Muhammed karikere Siv Jensen eller bruke ord som snikislamisering høyrepopulistisk.
(…)
Som politikere har vi alle et ansvar for å behandle våre motdebattanter respektfullt. Men vi har også en grunnlovsfestet rett til å ytre oss frimodig, om alt og alle. Ærekrenkelser og brudd på privatlivets fred er ikke tillatt, ei heller å oppfordre eller tilskynde til vold og andre ulovlige handlinger. Men der går også grensen for det ytringsansvaret vi kan pålegge hverandre.
(…)
Det er ikke en dialog som alltid søker kompromisser, som har gitt oss de store, meningsfulle bruddene. Fornærmelsene, krenkelsen av rådende ideer og verdensbilder, har langt oftere brakt verden fremover.

Å ja, glemte jeg å nevne hvem det var som skrev dette?

Det var selvsagt Frp-leder Siv Jensen. Anno 2012, vel å merke,

En kommentar om “Ytringsfrihet og ytringsansvar

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..