Dagens sitat: Tennyson

I en kronikk i Aftenposten skriver Birgit Valla poengtert om den formålsløsheten og rådvillheten som kan sette inn når etater og systemer mister av syne sin opprinnelige oppgave og den ‘dypere hensikt’ med det arbeidet de utfører:

Suksess den største utfordring

Alle på min alder har hørt med beundring på hvordan landet ble bygget i etterkrigsårene. Likeverd og frihet var viktig. Så fant vi oljen og ble en velstående nasjon. Norge ble en økonomisk suksess. Men med suksessen glemte Norge hva det er vi står for. Vi er opptatt av hva vi gjør, hva vi produserer. Men vi vet ikke lenger hvorfor vi gjør disse tingene.

Når man starter en bedrift, utvikler en ny idé eller bygger et land gjøres dette i begynnelsen med engasjement og energi. Med lidenskap. Man kjemper for noe, tror på noe. Det er drømmen og visjonen som driver deg. Men etter hvert som man oppnår suksess blir visjonen mer uklar. Vi blir mest opptatt av hva vi gjør og hvordan vi gjør det. Vi glemmer hvorfor.

I boken Start with Why skriver Simon Sinek at den største utfordringen en bedrift vil møte er suksess, nettopp fordi vi glemmer utgangspunktet vårt. Jeg tror dette også gjelder Norge. Lidenskapen, inspirasjonen, motet til å gjøre det nye og ukjente er borte. Vi strekker oss ikke mot nye høyder. Vi har allerede nådd så langt. Og bedriften Norge er veldig klar på HVA vi gjør. Men vi vet ikke lengre HVORFOR.

Men selv om Valla peker på et reelt trekk i dagens norske samfunn, så bør man kanskje også huske på at liksom bekymringer om forfallet hos den kommende generasjon har en historikk minst tilbake til Sokrates, så er heller ikke denne sykdomsdiagnosen noe unikt moderne fenomen – dette er fra Alfred, Lord Tennysons «Locksley Hall – Sixty Years After«, skrevet i 1886:

Gone the cry of ‘Forward, Forward,’ lost within a growing gloom;
Lost, or only heard in silence from the silence of a tomb.

Half the marvels of my morning, triumphs over time and space,
Staled by frequence, shrunk by usage into commonest commonplace!

Reklamer

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.