Stem! Stem! StemstemstemSTEM!!!!!

– Hei, du har vel fått med deg kampanjen «Min stemme 2013«?

– Ja, jeg har da det…

– Ja, for du er jo enig med Hilde Haugsgjerd i at det er bekymringsfullt at vi mangler halvparten av de unge velgerne?

– Har dere forsøkt å lete der dere så dem sist?

– Ikke vær så spydig da. Du skjønte godt hva hun mente.

– Nei, jeg skjønte faktisk ikke hva hun mente når hun sa at «halvparten av vår unge befolkning vil ikke være med på å bestemme den videre kursen for Norge». Mener hun at det ikke finnes noen andre arenaer for å påvirke samfunnets kurs enn å stemme ved stortingsvalg? At selv om man engasjerer seg i organisasjonlov, driver frivillig og/eller ideelt arbeid, arrangerer demonstrasjoner eller kampanjer, driver lobbyvirksomhet på enkeltsaksområder, skriver debattinnlegg eller blogger, eller bare forsøker å påvirke folk rundt en i hverdagen – at alt dette ikke teller dersom man ikke også stemmer ved valget?

– Nei….hun mente vel bare at hvis man ønsker å påvirke samfunnet, så er det viktig at man også gjør den innsatsen å stemme. I tillegg til alt det andre.

– Så hvorfor sa hun ikke det da?

– Det var jo bare en spissformulering da.

– Når du sier «spissformulering», er det da ment som en eufemisme for «særdeles tåpelig utsagn som bare bidrar til å avspore debatten og forkludre det underliggende gyldige poenget»?

– Ja, selvfølgelig. Er det ikke det det alltid betyr?

– Sant nok.

– Men altså: du er enig i at det er et problem at nesten halvparten av de unge ikke stemmer?

– Er 39,8% «nesten halvparten»?

– Jaaaa….nesten ihvertfall.

– Nesten nesten halvparten?

– Er du enig i at det er et problem at veldig mange unge ikke stemmer???

– Ja, forsåvidt. Så hva har dere tenkt å gjøre konkret med det?

– Øke valgdeltakelsen blant unge.

– Ved å….?

– Ved å få flere unge til å stemme, selvfølgelig.

– Det er det hele? Hvis 10 000 ekstra personer går til stemmeurnene, så har kampanjen lykkes? Selv om disse personene er nøyaktig like oppgitt over mangel på klare valg som de var da de planla å ikke stemme? Selv om de opplever bøyaktig den samme mangelen på kunnskap på hva partiene står for som gjorde at de planla å ikke stemme? Bare de går og stemmer er problemet løst – uansett om de gjør det ut fra en mer eller mindre informert beslutning eller bare velger seg et parti på måfå pga. sosialt press om å stemme? Kan det ikke være et tegn på modenhet og refleksjon at man ser at man ikke har god nok kunnskap til å ta et informert valg?

– Jammen….lav valgdeltakelse er jo et symptom på et problem i samfunnet.

– Ikke uenig. Så hva med å ta tak i problemet, og ikke symptomet?

– Jo, men…det er jo viktig å overbevise unge om at stemmen deres betyr noe. At selv om de er usikre, så må ikke det automatisk bety at de skal la være å stemme. At de har en rett til å stemme også ut fra et begrenset grunnlag – og dessuten at de ikke behøver å være enig med et parti i ett og alt for å gi sin stemme til det partiet. At det er en uunngåelig konsekvens av vårt politiske system at man stemme på et parti som har en hel masse standpunkter, og at alle velgere kommer til å være uenig i større og mindre partier av sitt partis program. Og at selv om du er sterkt misfornøyd med alle partiene, så gir det likevel mening å stemme på et av de du er minst misfornøyd med, fordi det ihvertfall vil redusere innflytelsen til de partiene du er enda mer uenig med.

– Fullstendig enig med alt det du sier der – kunne ikke sagt det bedre selv.

– Tja, det har kanskje noe med at det er du som skriver begge sider av denne samtalen?

– Nå er det du som er spydig. Poenget er at denne kampanjen ikke sier et kløyva ord om dette. Alt vi får er formaninger om å stemme fordi det er sjempeviktig å stemme – punktum slutt.

– Har du tenkt å la være å stemme?

– Kunne ikke ramle meg inn. Som du sa – det er noen partier jeg vet at jeg ikke ønsker skal få innflytelse, så om nødvendig kaster jeg terning mellom det knippet med partier som jeg står igjen med.

– Så hvorfor ikke oppfordre alle velgerne til å gjøre det samme da?

– Fordi jeg faktisk har kommet til mitt standpunkt ut fra en sånn nogenlunde god kunnskap om hva partiene står for. Vi skal ikke sette noen høy terskel for hva man må vite for å stemme, men vi må kunne si at det er et visst minimum av kunnskap som må være til stede for at det skal kunne kalles et informert valg.

– Nå er du veldig elitistisk.

– Var det ment som et kompliment eller en fornærmelse?

– Du mener kanskje at de som ikke veit nok om partiene ikke burde ha stemmerett i det hele tatt?

– Ikke begynn nå da. Selvfølgelig skal alle ha stemmerett. Du skal få stemme på et partileder fordi de har en kul reklame eller fordi partilederen hadde en morsom replikk på TV eller fordi du tror det vil hjelpe deg med å få napp på valgvaken. Men det betyr ikke at vi skal oppfordre folk til å stemme av slike tåpelige grunner. Vi skal oppfordre dem til å tilegne seg så mye eller lite kunnskap som de selv mener at de trenger for å kunne velge et parti, og overbevise dem – med argumenter, ikke lettvint moralisering – om at selv deres ene stemme faktisk er av såpass betydning at de bør investere den tiden som det tar dem å få stemt.

Og dessuten kunne man kanskje kostet på seg bittelittegranne mere praktisk informasjon til folk som ikke har stemt før enn dette (som er rubb og stubb av praktiske opplysninger på kampanjens nettside):

Slik stemmer du

På valgdagen 9. september må du stemme i den kommunen du er manntallsført, det vil si den kommunen du var registrert i folkeregisteret som bosatt pr. 1. juli 2013.

Du kan også forhåndsstemme hvor som helst så lenge du gjør det før 6. september. Bor du et annet sted enn du er folkeregistrert, må du forhåndsstemme eller dra til kommunen du er folkeregistrert på valgdagen og stemme der.

Finn ditt nærmeste valglokale på www.valglokaler.no

Er det av frykt for at unge mennesker synes at praktisk informasjon er sjedelig, at man ikke sier et kvidder om hva slags papirer/legitimasjon du må ha med deg? Om hvordan du fyller ut stemmeseddelen og hvilke endringer det er tillatt å gjøre på den? Ikke engang spanderer på seg en lenke til departementets oversiktelige men ikke spesielt velkjente veiledning? Man kunne håpet på at en kampanje som hadde som mål å øke unges deltagelse, tok seg tid til å faktisk adressere og besvare de forskjellige årsakene til at folk ikke stemmer, og ikke bare hoppet på en lettvint forklaringsmodell om at det skyldes at folk ‘bare ikke gidder’.

PS: Hvis du vil lese en bedre skrevet og mindre spydig versjon av samme budskap, så finner du den her.

2 kommentarer om “Stem! Stem! StemstemstemSTEM!!!!!

  1. Tilbaketråkk: Høydepunkter fra arkivet | Langust og korsnebb

  2. Tilbaketråkk: Når valgdeltagelsen helliger middelet | Langust og korsnebb

Kommentér gjerne, selv om du ikke har noe spesielt dypsindig å komme med. E-post adresse er ikke påkrevet.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..